„Сидро“ креће 1. јануара

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 30. децембар 2019. године Коментари

Ски лифт и за сат извлачи 450 смучара Ски лиф сидро је прошле године, као и минулих година, спасавао сезону скијања(foto: Д. Гагричић)

На стази „Златар“ снега довољно, раде и топови. Гости се жале да су смучари почетници без стазе и „жице“.

– Сезона скијања на стази  „Златар“ почиње у среду, 1. јануара. Отклоњени су сви неспоразуми, предузеће „Сложна браћа“ је добило на коришћење простор за паркинг возила недалеко од ресторана „Огњиште“, а биће места и на бившем полигону. У току је пеглање стазе и  последње припреме, стигла су уверавања закупца стазе  да ће  „сидро“ почети с радом на Нову годину.

Ово је у понедељак поподне за наш портал истакао Радосав Васиљевић, председник општине Нова Варош, након више састанака и договора у последња два дана. 

Саопштавајући добру вест за смучаре, који су стрепели да се не  одложи сезона скијања, председник је донео олакшање  и угоститељима, чији су се телефони на рецепцијама последњих дана усијали од питања гостију, да ли ће и кад  кренути „жица“, а било је и „глувих телефона“. Власници објеката замерају што су окасниле припреме, што свио катери нису сели за сто још крајем лета и отворили карте..!

У предузећу „Сложна браћа“ кажу да ће, и поред последњих падавина снега,  топови  наставити са прављењем вештачког снега, а „сидро ће извлачити смучаре на Цвијетњак од 10-15 сати. Дневни ски-пас коштаће  900 динара,  док ће бесплатне карте имати деца из Нове Вароши старости до 12 година.

И даље остаје отворено питање зашто су оскудне информације на сајту Туристичке организације „Златар“, па тренутно нема оних везаних за   зимску сезону и рад скијалишта, али и о другим активностима.

Последњих година гости се питају: Где деца, почетници, да скијају? Негодујући да о овоме туристички радници не воде рачуна, они упозоравају:   

- Малишани који први пут стају на скије – немају ни терен, ни „жицу“ (беби лифт или слично?! Школе скијања сатеране су у ограде или окрајке стазе,  прогоне их власници поседа. Најгоре је, пак, што почетници нису безбедни на снегу и скијама. Зашто надлежни губе из вида да ми овде долазимо због деце, издвајајући значајна средства кућног буџета?! И зашто нас терају са Златара?! И зашто нас неки медији и туристички радници обмањују обећањима?!

Почетници на скијама траже свој кутак и већу безбедност Почетници на скијама траже свој кутак и већу безбедност

С друге стране,  недопустиво је да почетници иду на „сидро“,  а искусни смучари се љуте:  ем је  карта скупа, ем стаза кратка, а још нам се деца мотају око ногу. Неки су најавили и петицију, одласке у СО или писмо министру Расиму Љајићу, протестујући зашто су на скијалишту за које су издвојене велике државне паре – деца запостављена, а пре 30 година Варош је имала боље услове за смучарски подмладак?!

На питање како  превазићи ове „ситнице“, које с првим пахуљама постају проблеми, а и регрутовати нове смучаре и нове госте везати за Златар, Васиљевић одговара:

- Четири смучарска клуба у нашем граду добијају средства  из буџета за активности, па и за обуку чланова и припреме такмичара и они треба  да обезбеде услове. Безбедност на скијалишту мора бити свакодневни приоритет и тражићемо веће ангажовање  надлежних инспекција. За госте почетнике у скијању морамо тражиити стазу и то уз решавање низа питања везаних за рад жичаре.

Стара мудрост каже: не пада снег да покрије брег, већ да свака  зверка покаже траг....

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.