Дивље депоније претварају у еколошке оазе

ppmedia.rs 14. новембар 2019. године Екологија Коментари

Река Лим Чишћење обале реке Лим (foto: ppmedia.rs)

Kроз пројекат ‘’Рехабилитација илегалних депонија на реци Лим и подизање свести о њиховој штетности”, а у оквиру Програма прекограничне сарадње Србије и Црне Горе, ЈKП „Услуга” уклонила је шест нелегалних одлагалишта смећа у Прибоју. До краја седмице на тим локацијама биће постављени контејнери а у плану је и озелењавање површина, постављање одговарајућег баштанског мобилијара и видео надзора, како би се спречило поновно стварање дивљих депонија.

Пројекат ‘’Рехабилитација илегалних депонија на реци Лим и подизање свести о њиховој штетности “, вредан је 157 000 евра. Финансира га Европска унија са 133 000 евра кроз Програм прекограничне сарадње Србија – Црна Гора 2014 -2020, док остатак финансирају општине Бијело Поље и Прибој. Активности предвиђене пројектом усмерене су на заштиту животне средине уклањањем илегалних депонија, успостављањем система мониторинга и подизања свести људи о исправном одлагању отпада. На реализацији пројекта су ангажовани ЈKП “Услуга” Прибој и невладина организација “Еуромост” из Бијелог Поља, о чему је потписан уговор са Министарством финансија Владе Републике Србије. До сада је, у оквиру пројекта са чијом реализацијом се почело у јануару ове године, уклоњено шест нелегалних дивљих депонија на територији опстине Прибој.

Део мобилијара спреман за постављање Део мобилијара спреман за постављање (foto: ppmedia.rs)

"ЈKП ’ Услуга’ је очистила и више од тих шест нелегалних депонија предвиђених пројектом. Очистили смо депоније код Спортске дворане, код стајалишта испод Пање главе, обалу Лима која је поприлично дуга – од Новог моста до старог Фаповог моста, Бањски чамац и две локације на Луци. У оквиру Светског дана вода и накнадно смо чистили обале Лима, заједно са Рафтинг клубом Еко Лим и Kанцеларијом за младе када смо прикупили више од 50 џакова комуналног отпада. На неким локацијама, нажалост, несавесни појединци су поново депонововали мање количине смећа, али и земље и шута", каже директор ЈKП “Услуга” Жељко Јечменица.

Постављају контејнере на местима где су некада биле дивље депоније Постављају контејнере на местима где су некада биле дивље депоније (foto: ppmedia.rs)

Kако би се спречило поновно стварање дивљих депонија, наредних дана на очишћеним локацијама ће се поставити контејнери. Обзиром да је досадашња пракса показала да то није довољно, у плану је да се на критичним локацијама поставити и видео надзор, чиме би се смањила могућност несавесним грађанима да одлажу комунални отпад на местима која за то нису предвиђена.

"У оквиру пројекта добили смо 30 контејнера запремине 1,1 кубни метар, који ће бити постављени на очишћеним локацијама а и сире. Предвиђено је и озелењавање тих површина- добили смо 60 садница брезе и 30 садница бора и јеле", наводи Јечменица.

У оквиру пројекта је успостављена СОС или зелена еко линија путем које грађани могу пријавити нелегално одлагање отпада, међутим њени ефекти су до сада минорни. Јечменица потсећа да је видљив помак у свести грађана о заштити животне средине и савесном одлагању отпада.

Пројекат уклањања дивљих депонија траје 12 месеци и требало би да буде завршен до 30. децембра текуће године.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.