За Пријепоље не важе судске одлуке

glaszapadnesrbije.rs 08. новембар 2019. године Политика Коментари

Председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић и директорка Центра за социјални рад Сабира Хаџиавдић, фото: ГЗС Председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић и директорка Центра за социјални рад Сабира Хаџиавдић, фото: ГЗС

Актом од 21. октобра ове године, Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије проследило је председнику Скупштине општине Пријепоље целокупну документацију у вези спора око избора директора Центра за социјални рад у том граду. У документу којег је потписао државни секретар Зоран Касаловић наводи се да је то учињено „ради хитног предузимања мера и активности органа општине Пријепоље у складу са законом”.

Ово би требало да буде расплет једног занимљивог случаја који ће пружити одговор на питање које само код нас може да буде спорно: ко је јачи, деветоро одборника локалне самоуправе на једној страни, или виши и апелациони суд и Министарство државе на другој.

Ево како, тачно две године од заплета, изгледа то политичко и правничко одмеравање снага...

Кренуло се од незаконитог именовања Сабире Хаџиавдић на директорско место у Центру 13. новембра 2017. (за које је конкурисала и Радомила Пјановић) о чему постоји и правоснажна пресуда Апелационог суда у Крагујевцу, изречена по тужби Пјановићеве. Пресуда је постала правоснажна 9. фебруара ове године али је одборничка већина у СО Пријепоље, на седници 28. марта, одбацила одлуку суда и није сменила Сабиру Хаџиавдић.

Тада је Сабахудин Хајдаревић, члан Општинског већа и адвокат, на скупштинском заседању казао да „није суд надлежан да се бави разрешавањем или постављањем било ког директора јавног предузећа или установе.”

Извештавајући у међувремену о овом случају, Глас западне Србије замолио је председницу Скупштине општине Пријепоље, Стану Марковић, да објасни појединости и у детаљном одговору наведене су све појединости о поступку избора Сабире Хаџиавдић и правним нормама на којима је био заснован. На крају тог одговора вели се:

„Општински правобранилац је доставио Скупштини општине Пријепоље копију пресуде Апелационог суда у Крагујевцу и иста је прослеђена Општинском већу општине Пријепоље, 19.03.2019. године, ради предузимања мера из надлежности Општинског већа, обзиром да у складу са чланом 46. Закона о локалној самоуправи Општинско веће предлаже акте које доноси скупштина.

Такође, председник скупштине, дана 20.03.2019.године добио је предлог Закључка 1/3 одборника скупштине којим предлажу да Скупштина општине Пријепоље донесе Закључак којим се обавезује Општинско веће да одмах, без одлагања, након усвајања овог закључка, спроведе поступак разрешења и именовања директора Центра за социјални рад Пријепоље.

Поступајући, у складу са надлежностима утврђеним Пословником скупштине, овај предлог закључка је разматран као тачка днедног реда на седници скупштине општине 28.03.2019.године. Скупштина овај закључак није усвојила. Одборници су, уз присуство 33 одборника, гласали са 8 гласова „ЗА“, 9 гласова „ПРОТИВ“ и 3 гласа „УЗДРЖАНА“.

Када овлашћени предлагач достави предлог акта о именовању вршиоца дужности директора Центра за социјални рад Пријепоље поступиће се по процедури прописаној Законом и предлог ће се наћи на дневном реду скупштине о чему ће се одборници изјашњавати.”

ГЗС је тражио тумачење правника о овом случају и добили смо најједноставнији могућни одговор, у једној реченици: „Председник општине дужан је да спроведе одлуку суда”. У овом случају то је Драгољуб Зиндовић.

Такође у међувремену, Радомила Пјановић је Основном јавном тужилаштву у Пријепољу поднела кривичне пријаве против Драгољуба Зиндовића, председника општине Пријепоље, Стане Марковић, председнице Скупштине општине, и Сабире Хаџиавдић, директорке Центра за социјални рад, теретећи их за злоупотребу службеног положаја и несавесно пословање. Она ја навела да уз пријаву прилаже потребну документацију као доказ да су се поменути оглушили о закон.

Поред свега, Министарство државне управе у допису од 21. октобра ове године подсећа на једноставно правило које се примењује у свим уређеним државама света: „Судска власт је независна од законодавне и извршне, судске одлуке обавезне су за све и не могу бити предмет вансудске контроле”.

РИНА

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.