Муртенице, моја окућнице (Фото)

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) Туризам Друштво Коментари

Колибе - на дедовини ничу први весници турузма Колибе - на дедовини ничу први весници турузма (foto: Д. Гагричић)

У Негбини прикупљају паре за асфалтни пут стазама кириџија и рабаџија Отварају недра планине- – на некадашњим летњим стаништима сточара ничу колибе за одмор.

У Негбини, нововарошком селу на јужним падинама Муртенице, решили су да се, уместо јадиковки и вапаја, молби и петиција – ухвате у коштац  са беспућем. Мештани прикупљају паре као учешће за долазак буџетских средстава  и градњу пута којим би изашли у висове, отворили недра планине и другима показали њене чари.

А планина необичног имена, које је некада служило за подсмех  („Какав си, к'о из Муртенице?“), од вајкада је „тамна гора“ због обиља четинара, висова и беспућа. Истина, у подножју је  опасују путеви: с југа је магистрала за јужни Јадран, од Кокиног Брода преко Јасенова, Беле Реке до Љубиша стари „бански“ друм, а круг затвара  крак до  Водица на Златибору. Муртеницу, међутим,  пресеца само један  и то шумски пут, од Борове Главе до Страже, чији је део трасе у веома лошем стању. Чак петнаестак мањих саобраћајница, асфалтних  и макадамских, што полазе из осам нововарошких и два чајтинска села, нестаје у  врлетима и  на висоравни, на некадашњим кириџијским и рабаџијским стазама.

Заборављени, мештани се не предају судбини Заборављени, мештани се не предају судбини

–  На уском путу вода однесе све што се наспе или се због слабе подлоге брзо стварају локве. Настављамо  радове на асфалтирању сеоског пута преко Илића према Забоју, Блатини  и некадашњим колибама на планини, где домаћинстава имају  већину поседа – ливаде, њиве и шуме. Фамилије Илићи, Браловићи и Ђенићи , као и земљаци расути широм Србије,  сакупили су 1.100.000 динара,  као услов  за добијање знатно веће суме општинских пара – наглашава Гвозден Ђенић,  један од чланова Одбора за градњу пута и председник Савета Месне заједнице Негбина. 

Чека се акција, и пут зараста у гору Чека се акција, и пут зараста у гору

И док  дреше кесу и чекају ваљак и багере да пређу с једног краја планине на други, у Негбини траже од Шумског газдинства да  пробије деоницу од само 400 метара на Јаворском путу, како би избили у Равни Тор, који је на око два километра. Одатле се, кажу, лако  наставља колима према Љубишу и Боровој Глави. 

Царство тишине на преко 1.350 метара Царство тишине на преко 1.350 метара

–  Наша средства су скромна и недовољна за пут. Ред је да и село добије неку мрвицу од хиљаде кубика  грађе и огрева које се деценијама извлаче из Муртенице – кажу Мирослав Браловић (70) и Иван Илић (40). –  Муртеница је остала заборављена између туристичких центара Златибора и Златара, иако  не заостаје по лепоти, а предњачи  шумским благом и водом...

Реткост бор муника, изнад засеока Илић Реткост бор муника, изнад засеока Илић

Уз остатке Јаворског пута,  који је готово један век повезивао села  и карауле дуж границе Кнежевине Србије и Османског царства – никло је девет кровова. Стижу oвамо  они којима је Муртеница не само на личној карти, већ и на срцу, на дедовини подижу колибе. Тако их зову, иако им није некадашња намена да буду летња страништа сточара и купе мрс, већ су за одмор и уживање.

  Старине, преуређен шпорет циганац у колиби поред  Јаворског пута Старине, преуређен шпорет циганац у колиби поред Јаворског пута  

У селима на падинама планине често кажу, а и запевају: „Муртенице, моја окућнице“...

Предање каже да је неки хајдук, што се тамо скривао, певао: „Муртенице,  моја окућнице“.  Шума нам близу, куће у гору зарастају....

– А докле је окућница?

– Докле се чује секира!

Сунце у сијалици 

На некадашњим колибиштима, далеко од водова струје, уместо фењера и лампе - „електрика“ стиже из соларних плоча. Прва сијалица планина је 2006. године, а  нови уређаји, инвертори,  напон од 12 волти дижу на 220 волти, па се користе и фрижидери, телевизори...

Струја из соларних плоча током целе године Струја из соларних плоча током целе године

Нова фасада цркве 

У току су радови на умивању цркве посвећене Рођењу светог Јована Крститеља. Храм на заравни, недалеко од магистралног пута, саграђен је  у периоду од 1936-1940. године.Свештеник Драгослав Јараковић и  Горан Илић, председник Црквеног одбора, кажу да, захваљујући дродавцима,  црква добија нову фасаду, а  подигнут је и објекат за паљење свећа.

Нова фасада, умивају цркву уз помоћ дародаваца Нова фасада, умивају цркву уз помоћ дародаваца


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.