Вејало по бехару на Јереминдан

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 15. мај 2019. године Природа Коментари

Снег 14. маја стигао по старом народном календару (Фото: Д. Гагричић) Снег 14. маја стигао по старом народном календару (Фото: Д. Гагричић)

Киша и снег „опанчар“ прекинули радове у селима и шумама, воћари степе од мраза.

Мајске кише и хладноћа донеле су снег у поподневним сатима у четвртак , на Јереминдан (14. маја по старом, а 1. маја по новом календару).

Још иза поднева падао је снег у висовима  Јавора, Златара, Муртенице, Чемернице, Босања, Смудинога  и осталих старовлашким планина, а вејавица  се у  вечерњим сатима спустила у Нову Варош  на „хиљадарци“, па до 800 метара надморске висине.

Већ раније су због кише стали радови пољопривредника, а снег је прекинуо испашу стоке на појединим имањима, као и сечу и извлачење грађе, које је било у пуном јеку.

И док неки тврде да је пролеће изгубило календар, они који верују у народне временске нишане и искуство горштака, кажу да их снег није изненадио и подсећају на стару изреку: „Јеремија шљиве бере и говеда дере“. Дакле,  мразеви око Јереминдана знали су да села са воћњацима  оставе и без пекмеза, а оскудица у сточној храни узимала је данак у помору сточног фонда. Тако се препричава и  да је једна фамилија  с друге стране  Јавора, којој је Јереминдан заветина (обљетина),  баш за славу, далеко било – дерала краве?!?

Некад се говорило: „Јеремија шљиве бере и говеда дере“ Некад се говорило: „Јеремија шљиве бере и говеда дере“

У  топлим и сунчаним данима на крају минуле зиме неки од планинаца, као Неђо Грујичић са Муртенице, наговештавали  су снег: „Биће још два кукавичара и један козодер“. По старом предсказању  –  „видели“ су  да ће се забелети у два наврата пошто се огласе кукавице, а да дан светог пророка Јеремије неће проћи без белог покривача.

Још је неизвесно колике су штете  причинили невреме  и  снег „опанчар“, а понегде и преко 10 центиметара, у првом реду   у малињацима, воћњацима и да ли је понегде  снег  ломио гору која је увелико излистала.

Вејавица по бехару забринула је власнике стабала воћа.Мада су прогнозе о роду незахвалне, јутрос су стизале неке охрабрујуће вести 

– Сишао је снег и до Беле црке у Брезови, али се температура није спуштале испод нуле. Ноћас је било меко време, није мрзло, целу ноћ је капало са  стреха и  дрвећа. За мајске трешње код нас нема зиме, сазреће за коју недељу, а остале су и шљиве  – казује ми Владета Несторовић из Маскове, у моравичком делу Старог Влаха, подасећајући да се велике залихе старе ракије.

Радован Гљавоњић из Бистрице рече а да су добро понеле шљиве ранке, а да су ретки плодови пожегаче – тек за пекмеза и по који лампек. Ако наредне ноћи не преведри, нада се да ће оресали ораси – донети плод.

У селима под Јавором од вајкада подсећају: „Боранија, пасуљ и тикве сеју се тек после Јереминдана...“

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.