"Бошко Буха" иде на добош

novosti.rs ( Д.И.К. - С.Б.) 26. јануар 2019. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo Споменик хероју не сме да се дира

Агенција за лиценцирање стечајних управника продаје меморијал на Јабуци код Пријепоља. Нуде се и Дом културе, Музеј пионира...

Меморијални центар "Бошко Буха" је - на продају. Место на коме је убијен млади народни херој, а које су некада обилазиле генерације ђака, стигао је на добош као део имовине предузећа "Путник Пријепоље" у стечају. Агенција за лиценцирање стечајних управника нуди комплекс на Јабуци, кроз три целине, по почетној цени од 98,3 милиона динара, односно око 800.000 евра. У огласу се не спомиње да је Меморијални комплекс под заштитом Републичког завода за заштиту споменика, као културно добро од изузетног значаја. Тај ниво заштите у општини Пријепоље ужива још једино манастир Милешева.

Продаја је заказана за 28. фебруар. Продавац од потенцијалних купаца тражи само депозит. Не упозорава на то које су обавезе евентуалног новог власника.

На продају су Дом културе, Музеј пионира и омладине Југославије и Спомен-дом "Бошко Буха", који је саграђен од "пионирског динара". Нуди се и хотел од 4.770 квадратних метара, са базеном и теренима, прилично руинирани павиљони за смештај гостију, али и две виле. На списку имовине за продају је и грађевинско земљиште на око два хектара. Земљиште је Општина својевремено уступила тада највећем туристичком предузећу "Путник", а оно га је касније продало приватницима.

О музејској збирци у Музеју пионира брине Народни музеј у Пријепољу.

- Меморијални комплекс "Бошко Буха" је под заштитом Републичког завода за заштиту споменика, и то као добро од изузетног значаја - каже Звонко Мандић, в. д. директора Народног музеја у Пријепољу. - У саставу меморијалног комплекса је и Музеј пионира. У њему су експонати који су у нашој надлежности. Ми можемо да их, ако треба, преселимо, јер смо надлежни за покретна културна добра. Део те поставке је пресељен у наш депо. Нисмо надлежни за имовинска питања. Уколико неко купи оглашену имовину, мораће да се консултује са Републичким заводом за заштиту споменика. Сасвим је сигурно да споменике неће смети да дира. Може да купи земљу, али споменик Бошку Бухи не сме да дира.

И ова вила је у понуди И ова вила је у понуди

Некада је комплекс на Јабуци, после Крагујевца, био најпосећенији меморијални центар у Србији. Од 1991. и ратова, ова дестинација је избрисана из школског програма. Ниједан ученик нити екскурзија се више нису упутили стазом којом је последњи пут прошао чувени бомбаш.

Цена пада 

Правила јавног надметања предвиђају да почетна цена при првој продаји износи 50 одсто процењене вредности имовине. Уколико прва продаја пропадне, следећи пут почетна цена пада на 20 одсто процењене вредности. У трећој продаји креће се од свега пет одсто процењене вредности.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.