Просветари прекинули штрајк! Шарчевић делимично испунио захтеве!

glaszapadnesrbije.rs 05. октобар 2018. године Економија Друштво Коментари

Представници Уније синдиката просветних радника Србије Представници Уније синдиката просветних радника Србије (foto: glaszapadnesrbije.rs)

Министарство просвете и просветари широм Србије, коначно су постигли договор.

На састанку ком су присуствовали министар Младен Шарчевић и репрезентативни синдикати просветних радника, делимично је решено питање о реформи платног система, чиме ће се запослени у просвети изједначити са осталим корисницима републичког буџета, за којима су заостајали годинама.

Минитар просвете, Младен Шарчевић, повући ће одлуку за умањење дневница за месец октбар запосленима који су били у штрајку, а представници синдиката обавезали су се да ће штрајк бити прекинут.

Предложеном реформом платног система издвајања из републичког буџета за запослене у просвети износиће 25 одсто, што је највише у односу на остала министарства.

Тиме ће просвета бити изједначена са свим другим корисницима буџета, а укупно повећање у наредне две или три године износиће 35-36 одсто.

Како је истакао министар просвете Младен Шарчевић износ повећања, које почиње од 1. јануара 2019, биће значајније веће него што је очекивано, а коначни износи биће утврђени средином новембра.

"Тиме смо остварили прву замисао да платни разреди направе свој прави ефекат. Унутар система то значи да се велики број људи налази у већем платном разреду, односно у 9-1 групи, и то на основу тога да раде у отежаним условима, у специфичним околностима, да су разредне старешине, као и још 25 одсто људи који имају могућност да остваре категорију првог педагошког звања", закључио је Шарчевић.

Просветари: Чекамо да се речи коначно спроведу у дела

Из Уније синдиката просветних радника Србије, поручују да никакaв нов споразум неће потписивати са Владом Србије, јер претходни, који су потписали 2015 године није испоштован и само је мртво слово на папиру, али да ће стопирати штрајк и сачекати реализацију јучерашњих обећања.

“Сваки пут кад смо се министарству обраћали за повећање зарада, добијали смо одговор да новца нема, сада кад смо тражили да нам се врати достојанство наше професије, које је угрожено већ деценијама, добили смо повећање плата. Влада РС, преговарала је са ММФ-ом и из тог разговора проистиче да би просвета у наредне две, три године требало да буде на првом месту кад је у питању издвајање из буџета. Све ово што смо јуче чули од министра лепо звучи, али кога змија уједе и гуштера се плаши, тако да ћемо ипак сачекати да се све те идеје спроведу у дело. Уколико се то не деси, поново ћемо ступити у штрајк. Повећање плата требало би да буде реализовано почетком скледеће године, па ћемо у тој 2019 – ој видети тачно на чему смо”, изјавила је Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије.

Синдикат образовања Чачак оснивач је овог репрезентавног синдиката који се након дугогодишњег труда делимично изборио за све своје захтеве. Председник ресора за аналитику УСПРС-е, Владимир Аџић, каже да ово ипак није крај њихове борбе за бољи положај просветних радника у Србији.

“На просветном небу боримо се скоро већ 20 година. На нивоу Моравичког округа имали смо 50 школа у штрајку, које су максимално испоштовале захтеве УСПРС и биће спремне да наставе штрајк уколико за то буде било потребе. Пре три године потписали смо споразум који није ипоштован, сада нудимо да се договоримо. Тражимо пoсредовање председника републике, како би било испоштовано све оно што је потписано, а то је да Влада гарантује исплату светосавских награда, јер оне нису исплаћене већ четири године”, истакао је Владимир Аџић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.