Крушка у Мрчајевцима цветала три пута! Да ли нас очекује најтежа зима?

glaszapadnesrbije.rs 05. октобар 2018. године Пољопривреда Коментари

Kruška cvetala  tri puta (foto: glaszapadnesrbije.rs)

Крушка у дворишту породице Марјановић у Мрчајевцима ове године није се штедела. Родила је већ два пута, а домаћине су и пре пар дана поново изненадили цвeтови на гранама, па ће изгледа ово воће обрати и трећи пут.

“Посадио сам је прошле године и ово је био први род, кад она процветала чак три пута. Не знам да ли је то неки феномен или не, али сигурно је боље да роди три пута него једном, а видећемо како ће се показати следеће године. Људи кажу да ово цветање кад му време није, најављује тешку и оштру зиму, али ми смо дрва већ спремили тако да се не плашимо тих великих мразева које можда предсказује наше воће”, кроз осмех каже Милорад Марјановић.

Крушка код Марјановића процевтала трећи пут Крушка код Марјановића процевтала трећи пут (foto: glaszapadnesrbije.rs)

Његова супруга Марија, прва је видела род и цвет на калему у дворишту и каже да је цело село, дошло да види то чудо.

“Сви су изненађени, јер док смо брали, род је почео други додуше мало мањи, а ево сад и трећи пут. Ја имам 62 године и то се није дешавало код нас пре”, каже Марија.

Цело село изненађено Марином крушком Цело село изненађено Марином крушком (foto: glaszapadnesrbije.rs)

Међутим, у Мрчајевцима нису само крушке више пута процветале. Почетком октобра забелело се и на гранама шљиве.

“То се и пре дешавало, али не у оволикој мери. Изгледа да ћемо уместо да једемо шљиве ми их брати у децембру”, прича Милорад.

Забелело се и  шљивику Забелело се и шљивику (foto: glaszapadnesrbije.rs)

 Коначан одговор ипак има наука. Из Института за воћарство поручују, да цветање воћака више пута током године није алармантна, ни необична појава.

“Обилне падавине и доста сунчаних периода утицали су да се диференцијација цветних пупољака још увек не заврши. Због таквих временских услова они су добили погрешан сигнал и за њих није октобар, већ пролеће. Међутим, ти плодови не могу да се задрже и опстану. Иако свако додатно цветање мучи стабло, ова појава не мора нужно значити и лош род следеће године”, истакла је Сања Радичевић, научни сарадник Института за воћарство у Чачку.

Најаве астролога да цветање воћака кад им време није, најављује изузетно тешку зиму нису уплашиле ни грађане Чачка.

“Ма ја не верујем у то. Зима ко зима. Припремили смо дрва и угаљ, и ево чекамо. Метеоролози сваке године предвиђају неку катастрофу, а од тога на крају не буде ништа”, каже Милош Петровић.

Етнолог, Снежана Ашанин, каже да српски народ има различита веровања кад је род воћа у питању, али да нема разлога за бригу.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.