Општина помаже пољопривредне произвођаче

ppmedia.rs 31. август 2018. године Пољопривреда Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija/ agromedia.rs

Пољопривредни произвођачи из Нове Вароши потписаће у понедељак 3. септембра уговоре са локалном самоуправом о субвенционисању инвестиција пољопривредних газдинстава на територији ове општине.

 На основу Програма мера за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја, из буџета општине Нова Варош за 2018. годину издвојено је укупно 10.650.000,00 динара. Највише новца је опредељено за подстицајне мере руралног развоја, односно за набавку механизације и квалитетних приплодних грла 7.100.000,00 динара. Затим, 2.000.000,00 динара за субвенционисање мере вештачког осемењавања крава, 1.000.000,00 динара за кредитну подршку, односно покривање камате на пољоприврене кредите у пуном износу и 550.000,00 динара за посебне подстицаје односно за финансирање одласка пољопривредних произвођача на сајмове, израда стратешких докумената из области пољопривреде и руралног развоја.

Када су у питању подстицајне мере руралног развоја, за шта су опредељена највећа средства, предњачили су захтеви за набавку уматичених грла крупне стоке којих је било 46, затим за набавку музилица аплицирало је 27 пољопривредних домаћинастава. Што се тиче биљне производње најеће интересовање домаћини су исказали за набавку система за наводњавање.

У односу на прошлу годину, субвенције за пољопривреднике су у овој години повећане за око 70%, одн. за 4.350.000,00 динара. Такође је у односу на претходну годину, од стране Општине повећан је проценат повраћаја за набавку механизације и опреме за око 10%.

До сада су реализована и 354 затева за субвенционисање вештачког осемењавања, за укупно 1.564 грла.

Из буџетских средстава Општине, у мају ове године организован је и одлазак око 100 пољопривредника на Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду. У току је и реализација кредитне подршке за пољопривредннике, а до сада је већ реализовано четрдесет кредита.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.