Брзо до папира за путовање без бриге

novosti.rs ( П.Ж. ) 09. мај 2018. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo (foto: print screen Youtube)

Поред важеће возачке и саобраћајне дозволе, када крећете на пут аутомобилом у иностранство, потребно је да проверите да ли су вам потребна и додатна документа. Добро се распитајте да ли у земљи у коју путујете, али и у онима кроз које пролазите, саобраћајци траже поседовање међународне возачке дозволе, зеленог картона или неког другог документа.

Већина земаља кроз које наше туристе води пут признаје нашу нову возачку, биометријску дозволу, али неке европске, попут Немачке, Италије, Француске и Шпаније, ипак траже међународну возачку дозволу, која се издаје на основу Међународне конвенције о саобраћају на путевима (Беч, 1968).

Овај документ брзо ћете добити у пословницама АМСС, уколико претходно уплатите 2.000 динара за издавање дозволе, и 770 динара на име такси и уверења. Важност међународне дозволе је три године, осим ако национална возачка дозвола не истиче пре тог рока.

Уколико се возило којим управљате не води на вас, неопходан вам је документ који такође можете извадити у АМСС – дозвола за управљање туђим возилом у иностранству. Цена је 1.500 динара и рок важења годину дана.

Од приступања Србије 2011. Савету бироа зелене карте са 32 национална бироа осигуравача земаља европског привредног простора, нашим возачима више није неопходно поседовање такозване зелене карте осигурања за Аустрију, Бугарску, Белгију, Чешку, Кипар, Немачку, Данску, Шпанију, Естонију, Француску, Финску, Велику Британију, Грчку, Мађарску, Италију, Ирску, Луксембург, Литванију, Летонију, Малту, Холандију, Португалију, Пољску, Румунију, Шведску, Словачку, Словенију, Хрватску, Швајцарску, Андору, Норвешку и Исланд.

„Зелени картон“ није неопходан ни за путовање у Црну Гору.

Земље које захтевају да имате „зелени картон“ су Русија, Белорусија, Украјина, Молдавија, Турска, Израел, Иран, Македонија, Албанија, БиХ, Тунис и Мароко.

Зелену карту издаје осигуравајуће друштво код којег је закључено обавезно осигурање од ауто-одговорности, и важи до истека премије обавезног осигурања.

Продужена саобраћајна 

Возачи који су, сходно пропису који је ступио на снагу 1. јануара ове године, продужили важност саобраћајне дозволе за две године (са седам на девет) морају код себе да имају, приликом путовања у иностранство, и потврду о продужењу саобраћајне дозволе, коју издаје МУП.

Ова дозвола је написана на српском и енглеском језику.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.