Забранили чамце на Увцу, о предлогу никог нису обавестили

b92.net 06. април 2018. године Туризам Екологија Коментари

Zlatarinfo logo (foto: b92)

На јавној расправи коју је организовао "Резерват Увац" из Нове Вароши крајем марта месеца расправљало се о предлогу забране употребе чамаца на Радоињском језеру.

Одрживи развој турзима је била тема у оквиру које је предложено да се редукује број чамаца на Увачком језеру од 1. маја до 1. септембра. А да се уведе тотална забрана употребе чамаца на Радоињском језеру.

Међутим, због одлуке негодују мештани и чланови Удружења Љубитељи Радоињског језера јер, како наводе, о расправи их нико није обавестио иако послују самостално неколико година и брину о језеру. Такође, расправи о овако важној теми нису присуствовали представници ресорних министарстава. 

Наводе да се тема коси са планом развоја туризма с обзиром на дужину трајања забране у јеку туристичке сезоне и што се селективно решавају проблеми. Питају зашто тотална забрана?

"Од чега ће људи да живе? Ок мотора, али зашто свих чамаца? Тема је одрживи раст туризма, а тај развој се спречава. Где су докази о загађењу када се зна да је на Радоињском језеру вода прве категорије. Такође, проблем нису ни белоглави супови, како се често наводи, јер њима туристи не сметају. Напротив, колонија је у порасту, има све више гнезда а све мање становника“, наводе. 

Додају да доста породица живи од превоза туриста чамцима и истичу да је само прошле године од улазница на језеро инкесирано 9 милиона динара прихода. 

У Удружењу наводе да нису против промена и уређења, и да су и сами поштовали одлуку о забрани чамаца у време када се млади белоглавог супа легу. Проблем је, кажу, што се у акценат ставља само на једно језеро, а прескачу се озбиљнији проблеми на остала два у тој општини. 

"Увек смо били спремни за сарадњу, а сада нас нико ништа није питао. Не укључује се локално становништаво у решавање важних питња“, кажу и додају да немају подршку локалне самуправе ни туристичке организације која, наводе, не врши промоцију ни едукацију становништва. 

"Нема пројеката, руше се локалне иницијативе, а добијају новац од државе на основу језера“.

Извор  b92

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.