Дводневним концертом фолклораши обележили годишњицу постојања

ppmedia.rs 02. април 2018. године Култура Коментари

Велики годишњи гонцерт КУД-а Јован Томић Велики годишњи гонцерт КУД-а Јован Томић (foto: ppmedia.rs)

Великим годишњим концертом на сцени Дома културе у Новој Вароши Културно уметничко друштво Јован Томић обележило је четрнаест година постојања

Више од 200 фолклораша, узраста од пет до двадесет година подељених у три извођачка ансамбла представило се суграђанима, дводневним програмом, играма из свих крајева Србије. На концерту су наступили и певачка група Културно уметничког друштва и народни оркестар нововарошког Дома културе.

У последњих четрнаест година фолклорни ансамбл је био најпознатија секција Дома културе Јован Томић, предвођен кореографима који су и сами били део Куд-а, ансамбл представља авангарду фолклорном миљу наше земље. Близу 200 играча преставило се публици са петанестак кореаографија за које поседују аутентичне костиме, а цео угођај публици употпунио је савршен сценски наступ.

– Надам се да смо успели да не изневеримо нашу публику која је навикла на квалитет када је у питању игра и песма. Представили смо им игре из западне Србије, Шумадије, околине Врања. Такође свој допринос концерту дали су и они најмлађи играчи са неколико игара – са поносом истиче кореограф Енес Хаџимуртезић.

На сцени наступило близу 200 фолклораша На сцени наступило близу 200 фолклораша (foto: ppmedia.rs)

Кореографије и игре фоклораши су увежбавали током целе године три пута недељно, међутим да би се постао врхунски играч, поред талента неопходно је више од пет година вежбања.

– Да би се постигао квалитет игре који поседују наши фолклораши потребно је минимум шест – седам година игре и рада. Није лако пронаћи младе људе који имају таленат за игру – каже руководилац КУД-а Миливоје Стојић.

Након успешно реализоване манифестације Дани културе и годишњег конерта Културно уметничког друштва, пред упосленицима Дома културе Јован Томић на реду су нови изазови и збивања па времена за предах нема.

– У првој половини априла нас очекује вече изворног народног стваралаштва које носи назив „Без извора нема воде“, где ће се преставити локални извођачи, поред њих имаћемо и госте са стране – најављује директорка Дома културе Михрија Хаџић.

Културно уметничко друштво основано је 1977. године као КУД „Инеx Напредак“ и постајало је под овим називом све до 1996 године када се гаси. Након осмогодишње паузе Скупштина Општине и Дом културе „Јован Томић“, поново доносе одлуку да оснују КУД који ће окупити децу и омладину Нове Вароши како би своје таленте и афинитете исказали кроз песму, игру и свирање.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.