Ликовни симпозијум "Вукадиновић"

cajetina.org.rs 17. март 2018. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo

Ликовни симпозијум „Вукадиновић“ настао је 2013. године и до сада је имао пет сазива, два у Србији и три у Црној Гори. На њему је до сада учествовало више од осамдесет еминентних уметника из Србије, Црне Горе, Словачке, Руске Федерације и Републике Белорусије …. У Србији је као место за ово зборовање Ђорђе Вукадиновић одабрао Златибор.

На Златибору је 10. марта отворен Ликовни симпозијум „Вукадиновић“. Ово је трећи сазив који се одржава овде, уз велику подршку ресторана „Вендом“.   У „Златиборским конацима“ ће се до 18. марта  дружити  и стварати 21 сликар из 5 земаља. Из Србије су ту :Шандор Шлајф, Драган Цветковић, Ђорђе Станић, Љубисав Милуновић, Тања Николајевић Веселинов, Даница Баста, Саша Добрић, из Црне Горе Мишо Вемић, из БиХ Есма Шабић, као и уметници из Руске Федерације са највећим почасним  звањима, Народног и Заслужног уметника,такође учествују на овом симпозијуму. Реч је о члановима РАХ-а (Руска академија уметности) и професорима на престижним универзитетима „В. И. Сурикова“, затим „С.Г.Строганова“ у Москви и на универзитету „И.Е.Репин“, у Санкт Петерсбургу: Валериј  Ржевски, Елена  Ржевска, Светлана   Демкина , Јуриј  Абисалов, Елена   Болотски и Владимир  Мудров. Ту су и уметнице из Републике Белорусије  Катарина и Дариа  Сумарева.

Симпозијум ликовних уметника

На питање како је дошао на идеју да за своје ликовно окупљање одабере баш Златибор, Вукадиновић је рекао:

„Баш сам одушевљен идејом што је Раде Филиповић (власник „Вендома“) стварно прихватио мене као свога друга и ја му се захваљујем, као и туристичком комплексу „Златиборски кнаци“ који су нас угостили и пружају нам максимално задовољство да можемо овде да радимо и стварамо. Ово ће сутра да се појави на сајту и Руске академије уметности и Међународне академије уметности. Појавиће се и у Белорусији. То је, сматрам,и промоција Златибора као атрактивне туристичке дестинације“.

Симпозијум ликовних уметника

Уметнике су синоћ посетили и представници општине Чајетина, а председник СО Чајетина,  Милоје Рајовић, је поздравио организатора и  уметнике пожелевши им угодан боравак на Златибору, уз жељу да ово дружење постане и традиција.

Симпозијум ликовних уметника

О свом учешћу на овом ликовном симпозијуму акдемик Валериј Ржевскиј, архитекта са највећим почасним  звањима, Народног и Заслужног уметника Русије, каже:

„Ја сам одавно маштао да дођем у Србију, да посетим нашу братску земљу, али се није указивала прилика. Сада могу да се захвалим господину Вукадиновићу што нас је позвао и сматрам да је ово почетак стварања добрих веза српских и руских уметника. Ја ћу предложити сваком руском уметнику да дође у Србију , а исто тако ћемо позвати и наше пријатеље, уметнике из Србије, да дођу у Русију и упознају нашу дивну  природу, архитектуру и богату историју, остварујући тако са нашим братским народом  све боље контакте.“Уметничка дела са овог симпозијума биће изложена у наредне две године у државама уматника који су учествовали на симпозијуму, чиме ће се на најбољи начин  промовисати и Златибор.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.