Сајам туризма у децембру

novosti.rs ( Ј. Субин) 01. март 2018. године Туризам Коментари

Zlatarinfo logo (foto: П. Милошевић)

Међународнa mанифестација која је у недељу завршена у Београду могла би због недовољног интересовања да промени датум.

Док се први резултати сумирају после одржаног 40. јубиларног Међународног сајма туризма, стручњаци сматрају да је он био нешто слабији него прошле године, и да би требало да буде померен за неки ранији термин. Сајам је некада био у априлу, онда је померен за фебруар, али, по свему судећи, и сад је касно, јер су агенције знатан део летњих аранжмана продале већ у новембру и децембру.

- Треба нешто да се мења, а то значи да ће највероватније морати да буде још раније, можда чак у децембру - прича Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција. - Велики број аранжмана је продат, па један број агенција није ни био на сајму. Треба добро видети како мотивисати домаће излагаче да изађу на сајам. Да ли ће се мењати неки концепт. Приметило се и прошле године да овај термин више не одговара. Ове је баш то приметно и значајно. Грци су најавили да ако сајам остане овако касно, да више неће у овом обиму долазити, нарочито што је донесена одлука и да сајам у Букурушету буде у овом периоду. То се поклапа са нашим, а њихово тржиште је веће и интересантније од нашег.

Према речима Сеничића, нешто ће морати да се уради како би се сајам туризма "освежио". Није лако наћи неке друге термине, али би прва половина децембра била можда добра, бар што се агенција тиче.

- Није познат број продатих аранжмана током трајања сајма, јер ће знатан број бити реализован касније - објашњава Сеничић. - Свакако је неколико хиљада аранжмана продато током трајања сајма, али би могло да буде и боље.

Помоћник министра туризма Рената Пинџо, казала нам је да што се тиче продатих аранжмана и предрезервација, може рећи да је сајам успео. Ипак, што се тиче датума и концепта, сајам је потребно мало променити, што није нимало лак посао, јер није једноставно утврдити слободан термин у региону и шире, а да се не поклопимо са неким.

- Требало би анкетирати главне учеснике па и са њима да се види колико то може да се усклади, јер не одговара свима све - казала је Пинџо. - Када су сајмови у питању, није добро често ни мењати датуме. Када је промењено са априла на фебруар, била је читава револуција, а сада и за овај термин изгледа да је касно.

У ТОС задовољни

У  туристичкој организацији Србије задовољни су како је прошао сајам. Према речима Марије Лабовић, директорке ТОС, посећеност је била велика, и одржана је широка палета пословних састанака са људима из Русије, Мађарске, Египта, Словеније... ТОС се потрудио да приближи посетиоцима традиционално и модерно, па је уз ношњу, коло и славу, могао да се нађе и мултимедијални садржај.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.