За војску мете, за стрелце противградне ракете

politika.rs ( Бранко Пејовић) 19. фебруар 2018. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo Од приватизације 2007. године „Полиестер“ је готово удвостручио производњу и добит (Фото Полиестер)

Прибојски „Полиестер” и после 55 година од оснивања стабилно послује, производи за извоз и за Војску Србије.

Обележивши у 2017. пуних 55 година постојања, прибојски „Полиестер” добио је годишњу награду Привредне коморе Србије, признање за тај јубилеј и дугогодишње успешно пословање. Тим поводом недавно је у Регионалној привредној комори Ужице Осман Ћеловић, директор „Полиестер групе”, говорио о значајној прошлости и актуелном тренутку ове фабрике.

Од свог оснивања фирма се истицала у производњи пластичних маса, особито делова за аутомобилску индустрију. Први су почели да раде са армираним полиестером, у то време иновативним материјалом, и брзо се развијали. Пред рат, на подручју бивше Југославије, „Полиестер” је на нивоу целе те државе био лидер у производњи полиестера и делова од полиестер маса. Некада је имао и 2.000 радника, много радио за различите делатности, па и за војску.

– Били смо некад највећи произвођач посуда (чинија, тањира, тацни...) за војску, преко милион комплета смо јој испоручили. Затим кофера, амбалажа за војне потребе и другог. Почео је био „Полиестер” да прави и шлемове, али је наишло тешко време – подсећа Ћеловић.

Ипак, ни у тешким годинама ратних збивања у окружењу, ни у доба санкција „Полиестер” никад није прекидао рад, нити био у губитку. Било је изазова, али се одолевало. При томе, фирма је увек уредно приступала приватизацији како су то државни закони налагали.

– „Полиестер” је почео с приватизацијом још 1990, у време закона Анте Марковића, па наставио с нашим српским законом 1992. Ипак, главна приватизација била је 2001., кад смо поделили 60 одсто акција радницима, а 40 одсто држави (Фонду ПИО и Фонду за приватизацију). Године 2007. словеначки конзорцијум (две фирме и једно физичко лице) најпре купује 40 одсто акција од државе, а затим и акције малих акционара, па постаје 100 одсто власник „Полиестера”. Од тада је „Полиестер” малтене удвостручио производњу, удвостручио добит, осавременио производни процес, увео све потребне стандарде, тако да и данас успешно послује.

 За прибојску фирму 2012. је била година статусне промене. До тада је, објашњава Ћеловић, у „Полиестеру” прављено десетак хиљада различитих производа и програма, врло тешко је било све то пратити.

– Дошли смо до решења да групишемо сродне производе и програме, па смо тада оформили три друштва у оквиру „Полиестера”. Једно, „Полиестер компоненте”, бави се деловима за ауто-индустрију и целу производњу извози у земље западне Европе. Друго, „Полиестер цеви”, производи цеви за наводњавање и канализационе, и то по америчко-норвешкој технологији. Треће, „Полиестер група”, бави се производњом противградних ракета и спада међу највеће произвођаче у држави, а доста ради и за Војску Србије: полиестерске мете, прилично позиција за осе, зоље... Посвећени смо и освајању нових позиција за војску, будући да је наменска производња сада у експанзији. Имамо изузетну сарадњу са Војнотехничким институтом и другим институцијама Војске Србије. „Полиестер” данас збирно има 350 радника, са око 10 милиона евра промета, а све обавезе уредно измирује – напомиње директор „Полиестер групе” и додаје:

– Тренутно уводимо и стандард ИСО-27000 за поверљивост информација, и то искључиво ради сарадње са Министарством одбране, јер смо прошле године добили решење да се можемо бавити и прометом односно производњом средстава наоружања и опреме, чиме нам је остварен циљ коме тежимо већ 15–20 година. То ће нам омогућити да у наредном периоду повећамо обим производње и стандард запослених, као и да упослимо нове раднике.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.