Амира и Регина будућност малинарства

glaszapadnesrbije.rs 01. фебруар 2018. године Пољопривреда Коментари

Zlatarinfo logo (foto: ATP Irrigation)

Претходне 2-3 године у Србији засађено је стотине хектара малине. У Војводини углавном су сађене Полка и Полана а у централној и западној Србији највише су сађени Виламет и Микер. Главни проблем код подизања нових плантажа је квалитет садног материјала, по слободној процени мин 90% новоподигнутих засада је са несертификованим садним материјалом. Пријем садница, квалитет засада, квалитет плода и принос нису на нивоу који су очекивали инвеститори.

Многи произвођачи су свесни да засниване засада са несертификованим материјалом није решење, али један од већих проблема на тржишту Србије је обезбеђивање безвирусних садница у жељеном сортименту.

АТП Ирригатион, Београд је успоставио сарадњу са италијанским расадником који у понуди има безвирусне контејнерске саднице сорти Виламет, Микер, Полка, Полана и истичу и две нове селекције двородних сорти малине  Амира и Регина које су одличне за употребу у свежем стању.

Успешна производња садница малина и купина захтева искуство и знање, као и сталну и ригорозну фитосанитарну контролу и тестирања плодова у циљу контроле очувања сортности.

Maline / Amira i Regina/

Расадник са којим АТП сарађује има преко 30 година искуства и стално тражи начине за усавршавање производног процеса, са циљем обезбеђивања високо квалитетних биљака по приступачним ценама.

Амира представља једну од водец́их сорти међу модерним сортама малине, коју је италијански расадник добио укрштањем Туламена и Полке.

Амира је сорта веома раног сазревања, са великим и компактним плодом, црвене боје, веома лака за брање, чак и ако плод није зрео.

Регина је један од Берриплантових патената и један је од најранијих сорти малине, након Амире.

Селекцију одликују изврсна продуктивност и одличан квалитет плодова, великих и конусних, са сјајном црвеном бојом, одличним укусом и роком трајања. Ове карактеристике су константне током периода брања.

Maline / Amira i Regina/

За садњу овог пролећа набавка садница је при крају јер су количине скоро распродате. Заинтересовани произвођачи треба да пожуре са резервацијом садница јер ће АТП Ирригазион  увозити само унапред резервисане сорте и количине садница.

Агропресс

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.