Белег солунцима од прохрома

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 01. фебруар 2018. године Култура Коментари

Заборављеним ратницима потомство се одужује након сто година - Трг војводе Петра Бојовића Заборављеним ратницима потомство се одужује након сто година - Трг војводе Петра Бојовића (foto: Д. Гагричић)

Скулптура „Мир“ слаће поруке захвалности прецима – истиче сликар Боривоје Јовановић.

Јунацима који су Новој Вароши и Старом Влаху 1912. године донели слободу од петовековног турског ропства и  током пет година Великог рата бранили и отимали отаџбину од Шваба и Бугара, биће подигнут белег од – прохрома.

Заборављеним прецима откриће се споменик, како планирају локалне власти, 1. новембра 2018. године, на Дан општине и век одбране Србије у Првом светском рату. Скулптура „Мир“ академског сликара Боривоја Јовановића, из Ужица, красиће једини градски трг, на  око  70 метара према Вртићу од бронзане скулптуре војводе Петра Бојовића.

- Концепт скултуре „Мир“ носи  поруку слободе, стремљења ка најсавршенијем облику духа – миру. Скулпторска целина замишљена је у форми две руке које су спојене избушеном плочом са шупљинама као симбол страдања. Руке су уздигнуте у грчу ка небу,  носећи круг, симбол сунца и земље, у којем је птица – голуб, симбол слободе. Руке су опасане круговима симболизујући борбу - каже аутор.

Неуобичајено за наше прилике, обележје  у славу 1.200 палих ратника биће подигнуто од прохрома, према идејном решењу које је прихватио Одбора за подизање споменика ратницима 1912-1918. године. 

Поруке генерацијама,  скулптура  Мир  сликара Боривоја Јовановића Поруке генерацијама, скулптура Мир сликара Боривоја Јовановића

- Идејно решење  овог пројекта  дало је још један задатак, одступницу од класичног и спајање са модерним које данас концепт модерне архитектуре диктира. Динамику и ритам ове скулпторске  целине украсиће рефлексија прохрома у којем ова форма добија још већи акценат. На површинама овог спомен-обележја огледаће се пејзажи Златара, спајајући је у своје крајолике. Форма ће имати кубистичку ноту сведених и геометријских облика са препознатљивом поруком - појашњава сликар Јовановић  и додаје:

- Надам се да ће кроз своју динамику, ритам и рефлексију са поставком на Тргу војводе Петра Бојовића у Новој Вароши дело привући и оставити снажну поруку генерацијама које долазе. А то је захвалност  и битност онога за шта су се наши преци борили.

Скулптура „Мир“ биће висока 2,5 метара, на каменом постаменту од  90 х 170 центиметара и  високом један метар.

Трг војводе Петра Бојовића је између  улица Николе Тесле (испод хотела „Језеро“) и Солунских бораца (према Вртићу). Трг је 13 година носио име маршала Тита, а одборници Скупштине општине  су му 12. априла 1993. године дали име најзнаменитијег Старовлашанина, команданта Прве армије у пробоју Солунског фронта и учесника шест ослободилачких ратова Србије.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.