Парастос војводи Бојовићу на Богојављење

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 17. јануар 2018. године Култура Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Овенчан славом - војвода Бојовић, командант Прве армије

Поводом 73. годишњице смрти служиће се парастос у нововарошкој цркви у петак, у 12,30 часова. Два јубилеја у овој години: 100-годишњица ослобођења Србије у Великом рату и 160 година од рођења Петра Бојовића.

У Цркви Свете Тројице у Новој Вароши на Богојављење (петак, 19. јануара)  у 12,30 часова служиће се парастос војводи Петру Бојовићу, поводом 73. годишњице смрти.

Парастос  у знак сећања на славног земљака организује Удружење потомака ратника 1912-1920. године у Новој Вароши, које носи војводино име.

 Петар Бојовић  је рођен 16. јула 1858. године у селу Мишевићи и прешавши пут од турског роба и златарског чобанчета до стратега и командата у биткама које су донеле славу српском оружју  и слободу поробљеном  народу,    под заставом отаџбине провео је   46 година. Бојовић   је учествовао   у  шест ослободилачких ратова Србије, од 1876. до 1918. године, био  начелника Врховне команде Српске војске  на Солунском фронту и и командовао  Првом армијом у пробоју  фронта 1918. године и  ослобађању Србије.

Војвода Петар Бојовић ( из каталога Живот и дело) Војвода Петар Бојовић ( из каталога Живот и дело)

 Иако је  је војвода Бојовић војничким умећем и личном чашћу за живота подигао најлепши споменик, доживео је понижења од ослободилаца Београда. Један историчар бележи  да је   „умро потпуно заборављен 19. јануара 1945. године усред невиђене равнодушности за једно херојско доба“. Сахрањен је скромно, без војних почасти, 20. јануара, на неугледној и запуштеној породичној гробници. 

 Заборављеном војводи  је,  52 године после смрти, на Видовдан 1997. године,  на тргу који носи његово име у Новој Вароши, откривен споменик  -  рад београдског вајара Миодрага Живковића. 

Црква Свете Тројице у Новој Вароши Црква Свете Тројице у Новој Вароши (foto: Д. Гагричић)

  У Општини Нова Варош ове године обележиће  се значајни датуми наше прошлости – 100-годишњица  пробоја Солунског фронта и ослобођењa од окупатора (септембар - новембар 1918. године) и 160 година од рођења војводе Петра Бојовића.

Дуг прецима 

Уз координацију представника општинске управе, установе културе (Дом културе, Завичајни музеј, Библиотека) и други учесници програма  започели  су припреме за централну свечаност 1. новембра 2018. године, када се традиционално обележава Дан општине. Окосница програма је подизање споменика ратницима 1912-1920. године на Тргу војводе Петра Бојовића и проширење  поставке Завичајног музеја  изложбом о Великом рату и експонатима који сведоче о животу и делу војводе Петра Бојовића.

У календару и репертоару манифестација значајно место заузеће аматери и спортисти града, а очекује се да ће  школе дати допринос неговању  сећања на славне претке,  продубљивању знања из националне историје и афирмацији  вредности слободе.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.