Месо за Турску иде преко Златибора

blic.rs ( В.Л.) 11. јануар 2018. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo Турци одабрали кланицу на Златибору као центар извоза, фото: Профимедиа

Продаја говеђег меса из Србије у Турску, уговорена у октобру 2017. споразумом две државе о слободној трговини, почеће још овог месеца, а отпремна станица биће Златибор.

Србија је од Турске добила квоту за извоз 5.000 тона говедине годишње, а пласман меса у ту земљу биће реализован преко Кланице “Златибор Чајетина”, коју су Турци изабрали као најподеснију за реализацију овог посла и која је одговорила свим њиховим стандардима.

,,Ако све буде по плану, извоз ће кренути крајем овог месеца. Капацитети златиборских сточара су премали да би се испунила квота, па ћемо говеда откупљивати из целе земље. У Србији се дневно може откупити 100 јунади, што ће бити довољно да се испоштује договор”, каже за „Блиц“ Горан Вилић, власник Кланице “Златибор Чајетина”.

Према његовим речима, откупна цена стоке биће тржишна, а килограм сименталске расе говеда тренутно је 240 динара.

Нови споразум о слободној трговини са Турском усаглашен је крајем септембра током посете министра трговине Расима Љајића тој земљи, који се састао са министром економије Турске Нихатом Зејбекчијем. Два министра потписала су нови споразум током посете председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана Србији у октобру прошле године.

Споразумом је предвиђен бесцарински извоз 5.000 тона говеђег меса годишње из Србије у Турску. Српски произвођачи ће на основу споразума по први пут на тржиште Турске без царина моћи да извозе дефинисане квоте сировог и рафинисаног сунцокретовог уља, семена сунцокрета и појединих врста пекарских производа. Предвиђен је извоз 25.000 тона сировог сунцокретовог уља и 10.000 тона рафинисаног сунцокретовог уља.

Goveda

Без царине моћи ће да се извезе и 15.000 тона сунцокретовог семена, 5.000 тона зрна соје, 500 тона препарата за исхрану животиња, 500 тона хране за псе и мачке и 500 тона мантија. Турска је одобрила Србији да се дуплирају квоте за извоз грашка са 350 на 700 тона, пасуља и бораније са 300 на 600 тона, кукуруза шећерца са 1.000 на 2.000 и сувих шљива са 200 на 400 тона.

Споразумом је дефинисана и слободна трговина услугама, као што су финансије, транспорт, телекомуникације, копродукција...

Турци су чајетинску кланицу обишли 15. децембра, када су и дали одобрење да се споразум о извозу меса реализује управо преко Индустрије меса “Златибор”.

Већ сутрадан у Чајетини је одржана оснивачка скупштина Задруге „Златиборска врела“, чији су иницијатори у послу са Турцима видели шансу да оживе сточарство на Златибору.

,,Желимо да у сваком селу ангажујемо поверенике који ће произвођачима објашњавати да је продаја стоке чајетинској кланици велика економска шанса. Гарантоваћемо сигуран откуп, а кроз средства која ћемо добити од државе и општине, можда и од фондова ЕУ, оформићемо службу за матичење стоке и кроз храну за тов обезбедити почетну подршку произвођачима”, каже Драган Кнежевић, ветеринар из Чајетине, председник Задруге.

Турцима омогућили да нам продају јагоде и грожђе

Sporazum

Споразумом о слободној трговини, Србија је омогућила бесцарински увоз из Турске утврђених квота нара, јагода, плавог патлиџана, тиквица, стоног и сувог грожђа. Такође су повећане квоте појединих прехрамбених производа које су већ биле предмет слободне трговине између две земље.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.