Sve više turista uživa u lepotama zapadne Srbije (video)

rts.rs (Jasmina Rakočević) 13. децембар 2017. године Туризам Коментари

Zlatarinfo logo Zlatibor (foto: serbia.com)

Zapadna Srbija je posle Beograda najposećenija turistička regija u zemlji. Svaki treći turista odmara se na Zlatiboru, Tari, Zlataru, Bajinoj Bašti, Uvcu. Broj turista u zapadnoj Srbiji poslednjih godina raste za petinu.

Turisti niti znaju niti ih zanima da li su u ataru Zlatibora ili na teritoriji Mokre Gore, gde se završava Tara, a počinje Zlatar.

Upravo zbog toga turistički radnici ovog dela zemlje su se pre 11 godina udružili i osnovali Turističku organizaciju regije Zapadna Srbija.

"Mi radimo zajedničke projekte i kada je u pitanju turistička infrastruktura i promocija. Svakako i kada nastupamo na sajmovima i promovišemo se kao regija imamo mnogo bolje rezultate nego da svaka destinacija pojedinačno promoviše sebe", kaže Miroslav Rađen, direktor Turističke oranizacije regije Zapadna Srbija.

"Postavili smo turističku signalizaciju u čitavoj zapadnoj Srbiji i sada svi turisti koji prolaze kroz Srbiju, da li je to iz pravca Crne Gore, Republike Srpske, da li je to iz pravca juga ili iz centralne Srbije znaju u koju turističku regiju dolaze", objašnjava Darko Đurović, menadžer PSD programa.

Iako i dalje najviše gostiju imaju zimi i leti, u jesen i proleće ovde se organizuju kongresi i simpozijumi, a tu su i sportske ekipe na pripremama i mališani na rekreativnoj nastavi.

"Tako da bukvalno ne postoji period u godini da na Zlatiboru boravi manje od 5.000 gostiju, što je svakako veliki uspeh", ističe Arsen Đurić iz Opštine Čajetina.

Razvoj turizma upošljava lokalno stanovništvo i zaustavlja iseljavanje. Obnavljaju se napuštena porodična domaćinstva i pretvaraju u etno-sela.

"Zatim imamo proizvodnju hrane, prirodne hrane, kao i izradu suvenira. Samim tim ovaj kraj postaje prepoznatljiv brend", naglašava Srđan Dživdžanović, generalni sekretar Asocijacije turističkih agencija Srbije.

Iako je u zapadnoj Srbiji više domaćih nego stranih turista i njihov broj poslednjih godina znatno raste.

"Mi očekujemo i sledeće godine da taj procenat rasta zapadnoevropskih turista bude na nivou od dvadesetak odsto, koliko smo imali i ove godine", navodi Aleksandar Seničić, direktor JUTE.

Prvi veliki turistički talas ovde se očekuje oko novogodišnjih praznika. Koncerti na otvorenom na Zlatiboru počinju 29. decembra, a završavaju 1. januara.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.