Угљанин "лети" из БНВ?

novosti.rs ( Д.М.) 06. новембар 2017. године Политика Коментари

Zlatarinfo logo Сулејман Угљанин (foto: Танјуг)

Све гласнији захтеви да се стави тачка на честе провокације једног од лидера Бошњака. И у Савету Европе и у ОЕБС сматрају да се не сме политизовати рад већа.

Сулејман  Угљанин могао би да изгуби "тачку ослонца" коју има као лидер Бошњачког националног већа, а коју, по мишљењу многих, већ дуже злоупотребљава призивајући стране трупе у Санџак и залажући се за то да ова територија добије специјални статус под заштитом УН.

После последње провокације и позива да Војска Србије, полиција и тајне службе напусте Рашку област, јер се, како је поручио, "понашају монструмски и непријатељски према Бошњацима", све су гласнији захтеви да Угљанин, који је и лидер СДА Санџака, напусти челну позицију у БНВ, за коју, како тврде његови сународници, нема легалитет и легитимитет.

Према нашим информацијама, то би могло да се деси у наредних неколико месеци, јер од марта наредне године треба да буду спроведени избори за нова руководства националних савета националних мањина, укључујући и бошњачки, што ће бити прилика да на чело БНВ дође неко ко ће држати уставних оквира.

Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, које и расписује изборе за националне савете, каже нам да су оквири надлежности ових тела јасно прописани:

- Они се баве културом, неговањем језика и писма, образовањем националних мањина, а никако територијалним интегритетом и политичком аутономијом. И из међународне заједнице нам указују на то да се национални савети код нас често не баве оним чиме би требало, већ политиком. Препоруке Савета Европе и ОЕБС су да измене Закона о националним саветима националним мањина, које треба да буду спремне до краја године, иду у правцу њихове деполитизације и транспарентнијег трошења средстава.

Држава Србија, односно Министарство државне управе и локалне самоуправе нема механизам смењивања у националним саветима и до промена у њима може доћи или на изборима или одлуком већине у самим већима. То се недавно десило у Националном савету ромске мањине, када су чланови изгласали смену председника Витомира Михајловића.

Натегнута већина

Бошњачко  национално веће чини 35 већника, 19 је са Угљанинове листе "За бошњачко јединство", а 16 са листе "За Бошњаке, Санџак и муфтију", коју је на изборима предводио Муамер Зукорлић. Угљанин тако, засад, има већину у већу, али на седнице најчешће често позива само представнике своје листе.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.