Уз напредњаке све се реши

slobodnaevropa.org ( D. Gudurić ) 03. октобар 2017. године Политика Коментари

Zlatarinfo logo Председник општине Нова Варош, Радосав Васиљевић, фото: Глас западне Србије

Осећам лепшу атмосферу и већу наклоност нашој општини сада када је Српска напредна странка (СНС) ушла у власт – каже актуелни председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић, објашњавајући разлоге због којих је од жестоког критичара напредњака ушао са њима у коалицију и остао на челу овог града на југозападу Србије.

"Сада осећам чвршћу везу са републичком влашћу", појашњава Васиљевић, алудирајући на власт у Србији коју такође држе напредњаци и њихови савезници, предвођени председником Србије Александром Вучићем.

Васиљевић, некада изборни кандидат Групе грађана, не крије да су му напредњаци обећали помоћ државе са циљем коначне наплате таксе од "Дринско-лимских хидроелектрана" која на годишњем нивоу износи 100 милиона динара.

Такође, наводи и обећање да ће општина добити средства за реконструкцију пута према хотелу "Панорама" који је, подвлачи, битан за развој туризма.

Радосав Васиљевић уверава да од напредњака није било притисака, те да је све урађено искључиво у интересу грађана. Критике које му се упућују одбацује.

"Ми не сматрамо да смо било кога издали, него су нас људи из врха СНС-а из Београда замолили да спустмо лопту у интересу грађана општине Нова Варош", истиче председник општине Нова Варош.

Тако се СНС поново вратио на власт захваљујући коалицији са Групом грађана "Нови људи за Нову Варош" која их је сменила пре тачно годину дана.

Нова владајућа коалиција има 20 од укупно 27 одборника, а у њој су још и Социјалистичка партија Србије (СПС) Ивице Дачића, Социјал демократска партија (СДП) Расима Љајића и партија пензионера (ПУПС) Милана Кркобабића.

Из власти у опзицију отишли су Двери, Демократска странка (ДС) и једна одборница Групе грађана која је окренула леђа Ваиљевићу управо због савеза са напредњацима.

Очекивано, у табору сада већ опзиције Двери и ДС кажу да су изиграни.

Одборник Двери Раде Ракетић наводи да га је овакав обрт људски заболео и износи озбиљне оптужбе на рачун напредњака.

"Ја сам имао понуде од СНС-а, посао за читав одбор Двери. Чак сам на столу имао толико пара да их можда у животу толико нећу видети", каже Ракетић.

На питање Радија Слободна Европа (РСЕ) – о каквим парама је реч – Ракетић одговара: "Да ме поткупе да пређем у СНС, да срушим Групу грађана Нови људи за Нову Варош".

У СНС-у не бирају речи у одбацивању оваквих оптужби.

"Не да таквим нисмо нудили паре да дођу у СНС, него да су такви чланови СНС-а, ми би их радо частили да не буду чланови партије", изјавио је народни посланик у Скупштини Србије и повереник напредњака за Златиборски округ Крсто Јањушевић.

"СНС и Група грађана 'Нови људи за Нову Варош' су два најозбиљнија политичка фактора у Новој Вароши. Ми смо у једном тренутку заједно препознали да је најбоље за ову општину да направимо широку коалицију која ће смањити уцењивачки потенцијал да се неко назива четрнаестим одборником и да буде тас на ваги. Договор је да Нова Варош буде свима на првом месту, а не коме је шта припало", објашњава Јањушевић.

Нова Варош Нова Варош

Нова Варш, општина од нешто више од 16.000 становника, по попису из 2011. године, није изоловани пример у Србији.

Борба за власт, формирање коалиција које су за време избора биле незамисливе, прелазак из једног у други табор није новина овдашње политичке сцене. Догађало се то и у време ранијих власти.

Међутим, оно што је карактерично за напредњаке је да, ко год искаже наклоност према њима и жељу да са њима прави коалицију или да буде њихов члан, они то радо прихватају, коментарише политички аналитичар Центра за слободне изборе и демократију Ђорђе Вуковић.

"Тако смо имали прилику да видимо како су неки променили опозициони статус и постајали чланови Главног одбора СНС-а", подсећа Вуковић.

"Кад у локалу имате одређене групе грађана, седите у неком одборничком клубу у било којој општини, па размишљате како и шта да радите са општином, како и шта да радите са личним интересима, па видите да се ништа неће мењати на политичкој сцени Србије у периоду док сте сте ви одборник, онда приступате оном ко има веће ресурсе код себе а то је владајућа странка. Они као владајућа партија, могу битно да утичу у смислу трансфера ка јединицима локалне самоуправе, послова који се могу завршавати", додаје Вуковић.

На руку честим политичким комбинаторикама на нивоу локалне власти иде и то што је искуство показало да бирачко тело то, углавном, не кажњава.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.