РХЦ "Златар" годинама без гостију

ppmedia.rs 03. октобар 2017. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo

Некада носилац развоја здравственог туризма и општине Нова Варош, Специјална болница за лечење и рехабилитацију кардиоваскуларних обољења „Златар“ на истоименој планини, због неизмираних обавеза, а потом и укидања кардиологије и свих здравствених услуга, не ради већ седам година.

Упркос многобројним најавама и покушајима оживљавања, овај објекат ПИО фонда са 17.000 метара квадратних корисне површине и 330 постеља, и даље чека госте.

Ни готово деценију после, колико је прошло од затварања РХ Центра „Златар“, некада стални гости, не могу се навићи на чињеницу да је овај објекта и место који им је удахнуло нови живот, затворен и препуштен зубу времена.“Први пут сам дошла у августу 1991. године и наредних 25 година два пута годишње боравим у РХ Центру. Туга ми је сада када дођем и видим како пропада“, каже Гордана Митровић из Новог Сада.

„Некада на овом паркинг плацу нисте могли прићи, нисте могли наћи паркинг место, од аутобуса и аутомобила, од народа. Зашто је затворено то ми обични смртници не знамо, али је велика грешка за цео овај крај и за целу Србију што је затворено и што не ради“, каже Зорица Гавриловић из Београда.

А као и обично, пропадање је почело са штрајковима, судским споровима и укидањем кардиологије и свих здравствени услуга након чега је уследило оснивање Привредног друшта „Златар“ које је постало правни следбеник Специјалне болнице, али и наследник милионских дуговања са девет хектара имовине, тренутно 22 запослених без плата, пензионог и социјалног осигурања, док је нови власником објекта, постао ПИО фонд.

До пре десет година у овом објекту је било и до 70 хиљада ноћења годишње, док је за четири деценије постојања, односно до затварања у њему лечено више од 100 хиљада пацијената. Данас је све затворено па и савремена медицинска опрема која се годинама не користи.

„Општина Нова Варош је изгубила затварањем овог објекта много. Да нам овај објекат ради, имали би смо 150.000 ноћења у току године. Отварањем овог центра, Нова Варош би добила много веће приходе, запослило би се најмање 100 људи и 100 породица би живело од свог рада“, каже Радосав Васиљевић, председник општине Нова Варош.

И не једном, било је обећања о поновном отварању РХ центра, али без озбиљнијих резултата, мада је, по речима надлежних, недавно формирана комисија са представницима Министарстава здравља, финансија и привреде која, уз подршку Владе, тражи ново решење.

„Ми се искрено надамо да ћемо у наредних годину, годину и по дана успети да изнађено решење, да нађемо адекватног купца или неки други начин само да би се поново оживела Специјална болница Златар“, каже Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља.

И поново овде верују јер, надају се да је неко коначно схватио шта је била и шта би могла поново да буде ова установа за Нову Варош, за Златар, Златиборски округ и Србију у целини

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.