Певала 51 изворна група

Снежана Хаџи Златић 19. август 2017. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo Чувари народног стваралаштва и традиције у Приликама (Фото: Дом културе)

У Приликама, код Ивањице, одржан Фестивал изворне српске песме.

Оно најлепше што наш народ има у богатој културној традицији јесте изворна српска песма по којој је Ивањица препознатљива . 

Фестивал српске изворне песме  у Приликама,   15. по реду,    окупио је 51 изворну певачку групу из свих крајева Србије, Републике Српске, Црне Горе, Босне и Херцеговине  и Kрајине да покажу како се чува традиција, изворно народно стваралаштво и културолошки идентитет Срба. 

За титулу најбољих такмичило се 20 женских и 31  мушка изворна певачка група. Наступ  група пратио је  и оцењивао жири: етномузиколог Јелена Лаловић, музички продуцент Добрица Андрић и кореограф  Звездан Ђурић. 

Чувари народног стваралаштва  и традиције у Приликама  (Фото: Дом културе)

Прво место у женској конкуренцији освојила је група  Удружење пензионера „Треће доба“ из Косјерића са песмом  „Приони мобо“. Друго место заузела  је „Рибница“ из Краљева, а треће „Бисери Моравице“ из Ивањице. Најбољи солиста је Борка Лишанин из групе  „Беле раде“ из Ивањице.

  Чувари народног стваралаштва  и традиције у Приликама  (Фото: Дом културе)

Међу мушкарцима победила је група  “Славуј“ из Севојна песмом „Јово Ружу на свирале зове“ испред  „Луновачке мобе“ из Луновог Села и групе „Фочаци“ из Старе Пазове. Најбољи солиста је Божидар Попадић, члан групе “Завичајци” из Чачка.

     По оцени вођа група - најбоља женска група је „Бисери Моравице“ из Ивањице, а мушка „Сновалица“ из Доњег Дубца.

     Жири је одлучио да додели награду најмлађој учесници фестивала - Тари Пајић (2005), из групе „Ђурђевак“ из Бора и најстаријој учесници, Милки Кљајић (1931), из КУД „ФРА“ у Чачку. 

За неговање изворног певања награду су добиле млада женска група „Гусле“ из Кикинде и млада мушка група „Ђердан“ из Ивањице.

     Посебно радује што сваке године на фестивалу учествује све више  младих певачких група које негују ову врсту песме и све већи број посетилаца. 15.  фестивал у Приликама кокупио је око 500  учесника програма и 2. 000 посетилаца.

Чувари народног стваралаштва  и традиције у Приликама  (Фото: Дом културе)

Организатори Фестивала су: Месна заједница Прилике, Дом културе Ивањица, ОШ “Сретен Лзаревић” из  Прилика,  KУД Прилички кисељак” и Туристичка организација Ивањица, док су  генерални покровитељи   Општина Ивањица  и Министарство културе и информисања  Републике Србије.

Фестивал је почео  наступом фолклорног ансамбла Дома културе Ивањица у  ревијалном делу,а  публика је уживала уз звуке трубачког оркестра Горана Матијевића и певаче народне музике Биљану и Аца Илића у пратњи оркестра “Бећари бенд” из Ивањице.

Чувари народног стваралаштва  и традиције у Приликама  (Фото: Дом културе)

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.