Промоција књиге „Певање из вика “

Д. Гагричић 24. јул 2017. године Култура Коментари

Полазници курса за инструкторе певања из вика Полазници курса за инструкторе певања из вика (foto: Д. Гагричић)

У Библиотеци ће у среду о књизи говорити аутор др Димитрије Големовић и рецезент др Сања Радиновић.

У среду, 26. јула, У Библиотеци „Јован Томић“, у 19 сати, промовисаће се књига „Певање из вика“ др Димитрија Големовића, професора Факултета музичке уметности у Београду.

Књигу је  крајем прошле године објавило Друштва за неговање традиционалног певања из вика уз подршку Министарства културе. Међу корицама су резултати вишегодишњег истраживања професора Големовића на подручју западне Србије, уз компакт-диск са изабраним песмама.

У понедељак је у Дому културепочео  курс за инструкторе певања из вика, који воде познати етномузиколози – др Димитрије Големовић и др Сања Радиновић. Будући инструктори (они који добију сертификат) преносиће искуства младим певачима и почетницима.

Подсећајући на уводном предавању да је певање из вика међу старим облицима певања у западној Србији и Шумадији најизворније и најразвијеније  у нашем крају,  професор Големовић је нагласио да не смемо изгубити лепоту песме, већ учинити додатне напоре да  се покаже  све оно што песму  чини живом.На првом сусрету са певачким дуетима, уз снимке песама,  било је и речи о значају првог, водећег, креативног гласа и другог пратећег, за који је речено да је потка.

На Седмом  сабору певања из вика - у  петак, 28. јула, од 17 сати на позорници поред Дома културе, дуети ће се надметати у четири категорије.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.