Музеј Златибора у конаку сердара Мићића

Вечерње новости (Д. Гагричић) 23. јул 2017. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo Зграда Музеја као конак сердара

Најпосећенија српска планина и прва ваздушна бања гостима отвара двери културне и националне баштине.

Прва ваздушна бања у Србији и најпосећенија планина - добија музеј. Златиборце ће са слика гледати преци, а експонати ће гостима сведочити о наслеђу минулих векова на висоравни.

Гледајући у будућност, у Чајетини спајају прошлост и садашњост, па је локални парламент недавно донео одлуку о оснивању установе културе Музеј "Конак", која ће бринути о сакупљању, заштити, чувању, проучавању и презентацији блага богате културно-историјске баштине златиборског краја и бити место сусрета, дружења, организованих посета, часова очигледне наставе и историје...

Најмлађе чедо чајетинске културе биће баш на Златибору, у комшилуку Туристичке организације, прекопута хотела "Олимп". Идуће године средствима буџета општине Чајетина градиће се зграда од 600 квадрата, као реплика конака рујанског старешине, сердара Јована Мићића, знамените личности овог краја и десне руке кнеза Милоша на граници са Турском после Другог српског устанка. Тиме се, подсећају Златиборци, наставља нит културног наслеђа и народног градитељства.

Чајетинци, у ствари, настављају традицију предаје старина у аманет потомству. Средиште културног живота вароши, Библиотека "Љубиша Ђенић", настала давне 1904. године као "Златиборска читаоница", осим књига има и музејски фонд.

- У четири збирке - историјској, етнографској, уметничкој и природњачкој - од 1951. године прикупљено је близу 1.200 предмета, као и архивска грађа са преко 2.000 докумената из периода 19. и 20. века са богатом фототеком - казује Снежана Ђенић, историчар и виши кустос, директор Библиотеке, недавно именована за в. д. директора Музеја "Конак".

Када су пре четири године покренули иницијативу за оснивање музеја као самосталне установе, у Библиотеци су имали на уму да, пре свега, вредну збирку треба сместити у адекватан простор, а да је отимање од заборава прошлости и знаменитих личности, као и историје туризма - морална обавеза и дуг, да колективно сећање треба пренети на будуће генерације.

Три поставке 

- Имамо довољно експоната за отварање музеја, а уз три сталне поставке које сам припремила - "Сердар Јован Мићић", "Генерал Крста Смиљанић" и "120 година туризма на Златибору" - наставља се истраживање и прикупљање старина, откупом и поклонима, а неће бити занемарена ни археолошка ископавања - истиче Снежана Ђенић, иницијатор акције.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.