Овнови из Прибоја имају четири и више рогова

ppmedia.rs 21. јул 2017. године Занимљивости Коментари

Zlatarinfo logo

Неђо Ћалов из села Сочице у општини Прибој већ 23 године узгаја овнове који имају четири или више рогова. Ветеринари за ову појаву кажу да није природна и да се највероватније ради о некој генетској мутацији.

На скоро хиљаду метара надморске висине, у село Сочице долази све више људи како би виделу „вишерогате овнове“. Муслимани их купују за курбан.

Како прича Неђов брат, Петар Ћалов, необичне овнове је добио још пре 23 године од овце коју је у замени, после чобаније, добио од пријатеља Радоша Савића.

„Узео сам мало старију овцу, она родила овна са осам рогова. Три срасла пет остало нормалних. Већ 23 године се роди по 5 до 6 овнова са четири, чак пет рогова. Овај ован није ратоборан, врло је миран“, прича Петар показујући на двогодишњег овна којег чува за знатижељне што долазе да виде овај феномен.

Овај горштак који живи у селу удаљеном од Прибоја тридесетак километара, близу тромеђе Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, наводи да долазе људи са свих страна.

„Долазе да га виде и да се играју. Долазили су и новинари из Рудог. Из Сарајева су чак долазили, чак су једног и узели, 400 евра су га платили. Звали ме после, ако дође неко други, да кажем да су га платили хиљаду евра“, рекао је Петар не кријући понос док заједно са овном позира испред објектива.

Једне године у његовом стаду није било новорођених овнова са више од једног пара рогова, али их је већ следеће године било. Петар сматра да то потиче од оваца које узгаја, иако је, како додаје, помишљао да се није умешала генетика од неког јелена, те потомак са два и више пара рогова није постао од ове овцама сродне животиње.

Сочице-Прибој – 16. јули 2017: На имању Неђа Ћалова из села Сочице, опшина Прибој, већ двадесет три године се узгајају овнови који имају четири  или више рогова. ( Медин Халиловиц -  Анадолу Агенцy ) На имању Неђа Ћалова из села Сочице, опшина Прибој, већ двадесет три године се узгајају овнови који имају четири или више рогова. ( Медин Халиловиц - Анадолу Агенцy )

„Ветеринарима било чудо када су видели овна с пет рогова. Ни они нису могли да верују, долазили су из свих крајева. Има овде још стоке и ован прелази у друге овце али се то нигде не обнавља, само код мене. Већа је нека сила у питању“, верује овај сточар не кријући задовољство што само он узгаја овнове са више парова рогова.

Петар истиче да ове посебне овнове, јагњад од ове године, не продају пре Видовданског сабора, иако су многи заинтересовани за куповину.

У Сочице код Неђе Ћаловог последњих година пред Курбан бајрам све чешће долазе муслимани како би поводом тог исламског празника као курбан (жртву) купили овна са два пара рогова.

Ветеринар из Пријепоља Смајо Брбовић објашњава да ова појава у Неђовом стаду највероватније представља неку грешку и мутацију у генима.

„Ово је настало зато што је убацио неку стару овцу која је оставила то потомство. Редак је то случај, можда би то требало маћи да се не би губила раса. Ипак је то аномалија“, сматра дугогодишњи ветеринар из Полимља.

Он каже да се овнови са више рогова узгајају ради атракције и њихово држање на овим просторима није у реду.

Овнови са четири рога раније су регистровани у стадима у Блацу у Србији и Прњавору у БиХ, али су и даље реткост.

Извор: Н1

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.