Видомир Петаковић први рабаџија Златарa

Д. Гагричић 12. јул 2017. године Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Видомир Петаковић победио у вучењу трупца од 1,54 кубика

Екипе седам села надметале се у чобанским вештинама и спретности дрвосеча, Идућег лета домаћин Дрмановићи, а неопходне темељније припреме.

Видомир Петаковић, из Дражевића, победник је такмичења рабаџија на  „Сусретима златарских села“, шестим по реду, одржаним на Петровдан, на вису Џаде у Мушковини.

Као и претходних година, надметање рабаџија изазвало је највећу пажњу посетилаца.Учествовало је седам воловских запрега, које  недељама на влаци извлаче грађу из дубодолина приватних и државних шума на Златару и у Босању. У вучи трупца јеловине од 1,54 кубика друго и треће место заузели су Радојко и Тимислав Матијевић из Вилова, захваљујући снази својих волова и постигнутом времену по великој врућини.

Снага волова и спретност рабаџија Снага волова и спретност рабаџија

Екипе седам села пријепољске и нововарошке општине надметале су се у старим чобанским вештинама и спретности  дрвосеча, али и лоптању на планинској трави. Делије из Горњих Горачића нису имали премца у  вучењу конопца, надвлачењу кличка, скоку у даљ и стругању трупца кладаром. На свом првом учешћу на „Сусретима златарских села“ Караула је освојила прво место у бацању камена с рамена и фудбалу (међу седам екипа), док је Мушковини припала награда  у одбојци, а Правошеви у трчању на ливади. 

Чувају традицију старих чобанских вештина Чувају традицију старих чобанских вештина

Стругање кладаром - тек да младе подсети Стругање кладаром - тек да младе подсети

Најбоље одбојкаше имала је Мушковина Најбоље одбојкаше имала је Мушковина

Голмани су имали пуне руке посла Голмани су имали пуне руке посла

На фудбалском турниру - седам екипа и киша голова На фудбалском турниру - седам екипа и киша голова

Домаћин окупљања и дружења екипа из села са планине била је Правошева, а идућег лета такмичаре ће дочекати и угостити Дрмановићи са својим спонзорима.

- Разговараћемо да се, можда, идућег лета Сусрети врате на стари датум – Ивањдан. Летос смо померили термин, јер је  7. јул Дан општине Приојепоље,а имали смо обећање  за подршку Туристичке организације Пријепоља. Међутим, добили смо 30.000 динара, што је мизерна сума за овакву манифестацију,а и касу општине - каже Верољуб Јовановић, члан Организационог одбора.

Раскрсница Џаде - некада састајалиште чобана и дрвосеча Раскрсница Џаде - некада састајалиште чобана и дрвосеча

На 6. сусретима није изостао ни Стојан Брајовић,  из Ужица, иницијатор манифестације На 6. сусретима није изостао ни Стојан Брајовић, из Ужица, иницијатор манифестације

Трубачи - мерак за душу организатора Трубачи - мерак за душу организатора

На вису Џаде чули су се и предлози да се  ускоро анализирају  учинак манифестације и услови под којима се она одржава, а да припреме за следеће лето почну знатно раније.

„Сусрети златарских села“  трају захваљујући упорности и ентузијазму групе мештана које је планина одгајила и којима је она на срцу, као и чување традиције предака.Међутим, неопходне су темељније припреме, ангажовање да учествују и остала златарска села (Бистрица, на пример), свакако и квалитетнији судијски кадар и уређење терена, уз присуство редарске службе и прецизнију сатницу.

Поред асфалтног пута треба,  уз мање радове, обезбеди простор за паркирање већег броја возила и  више бринунти о безбедности учесника.Није на одмет, можда, ни предлог да се  бира мањи трупац за вучу на влаци, а рабаџије такмиче у две категорије.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

muškovina rabadžije čobani i drvoseče vidomir petaković "susreti zlatarskih sela" petrovdan


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.