Златна зрна народне мудрости

novosti.rs ( Ј. Матијевић ) 05. јул 2017. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo

Допуњено издање књиге "Старовлашка умовања" Драгољуба Гагричића, дугогодишњег новинара "Вечерњих новости". Током деценија сакупљено више од 250 пословица, 1.200 изрека и 590 анегдота.

Кад жена ћути, не прекидај је. Извору се река никад не враћа. Бубањ се најдаље чује јер је шупаљ. Не треба квоцати него јаја носити. Старим путем никад се не залута. Боље је у најам него у зајам. Јабука која доцкан сазри - дуго стоји.

Ове изреке и пословице само су кап из прегршти записа објављених у књизи "Старовлашка умовања", аутора Драгољуба Гагричића, дугогодишњег дописника нашег листа из Старог Влаха и Полимља. У другом допуњеном издању књиге сакупљено је више од 250 пословица, 1.200 изрека и 590 анегдота. Уз зрнца народног стваралаштва, објављена у првом издању 2011. године, пред читаоцима се отвара ризница богате традиције и духа.

Подсећајући да међу корицама "Старовлашких умовања" подједнако егзистирају старовременски свекар и савремена снаха, народ и силници, чобани и академици, рецензент мр Слободан Радовић тврди да је то захваљујући личности Гагричића у којој су се стекле - епска ширина и приповедачки дар, ведар дух и способност да уочи карактеристичне црте говора и понашања људи.

Табанајући новинарским послом планинским пространствима између река Ибра, Дрине, Лима и Ђетиње, Гагричић је више од четири деценије, са усана казивача, такорећи са извора народне мудрости и духа, сакупљао зрнца умовања. Стрпљиво је и брижно записивао све поуке - рабаџија, воденичара, оштроумних горштака, планинки, дангуба, шерета...

- Из исповести у перо мојих саговорника "вичних свакој рђи", врцале су мудре досетке, лукаве и проницљиве, примерене сваком времену - вели наш колега. - Ђердан умотворина се низао одласцима на сеобете, родбинска, другарска и кафанска дружења, сретања с ракиџијама и ноћобдијама. Жао ми је што у трци са животом нисам ревносније бележио наталожено богатство и оштроумност народног духа кроз векове, које лепотом изворног говора, а нарочито поукама и моралним вредностима, представља традицију Старог Влаха.

Драгоцене фотографије 

И Фотографије међу корицама књиге "Старовлашка умовања" отимају од заборава мотиве којих више нема. Снимљене узгред или за новинске ступце, фотографије су у трену овековечиле ликове старина под бременом живота и година, ратаре на прљуши, сточаре на утринама, последње воденичаре и лучаре, водоноше и косаче, планинке и народне мајсторе - чуваре огњишта Старог Влаха.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dragoljub gagričić knjiga dopunjeno izdanje knjige starovlaška umovanja


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.