6. Сусрети златарских села

Д. Гагричић 03. јул 2017. године Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Одбојкаши на сусретима златарских села

На Петровдан, у Мушковини, на вису Џаде, надметање у старим вештинама чобана и дрвосеча.

На  Петровдан,  12. јула, у селу  Мушковини,  на вису Џаде, одржаће се   6. „Сусрети златарских села“.

На   раскрсници златарских путева и некадашњем састајалишту чобана, дрвосеча и рабаџија,   екипе села ће се, као и претходних година,  надметати  у старим чобанским вештинама –  бацању камена с рамена, вучењу кличка,  трчању, скоку у даљ и у вис,  а одмериће снагу  и  спретност  у  стругању балвана, надвлачењу конопца , малом фудбалу и одбојци. По четврти  пут такмичиће се рабаџије Златара, Босања и околних планина у извлачењу трупаца воловском запрегом.

Побеђују јачина мишића, спретност и слога екипа Побеђују јачина мишића, спретност и слога екипа

Посебно интресовање за такмичење рабаџија Посебно интресовање за такмичење рабаџија

Пријаве екипа код председника Организационог одбора Радена Матовића из Правошеве.

За најуспешније такмичаре и екипе обезбеђене су награде. Домаћин  6. „Сусрета златарских  села“ је  Правошева, једно од села оснивача ове манифестације, а подршку ће пружити Туристичка организација Пријепоља.

Уз повратак коренима и традицији, окупљање земљака   и песму „Ој, планино моја мила, ти се мене одгајила“, после ручка међу смрчама и боровима, на вису Џаде, наставља се народно весеље уз трубаче.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

muškovina nadmetanje stare veštine čobani i drvoseče susreti zlatarskih sela


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.