У једном дану на Јавору и Калипољу духовност, историја и култура

glaszapadnesrbije.rs 03. јул 2017. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo Споменик Калипољкој бици, на брегу Молитва, подигнут 2002. године

На Петровдан 12. јула ове године на Јавору и Калипољу одржаће се велика Манифестација посвећена обележавању Јаворског рата (1876-1878) и Сабору српске омладине из матице и расејања. Организатори Манифестације су општина Нова Варош и Хуманитарна организација „Стара Рашка“ из Београда.

Програм почиње у 9.00 часова литургијом у Цркви спомен-костурници на Јавору, а наставља се полагањем венаца и одавањем почасти борцима Јаворског рата, потом културно-уметничким програмом и изложбом посвећеном Јаворском рату.

Обележавање Јаворског рата и Калипољске битке, у којој је само у једном дану 6. јула 1876. године погинуло 6.000 српских војника, ушло је у календар Војске Србије, тако да ће Војска званично наступити код споменика мајора Илића на Јавору и код споменика на Калипољу. Венце ће положити и организатори манифестације и друштва за неговање традиција ослободилачких ратова из Ужица, Нове Вароши, Ивањице и других места Западне Србије.

Спомен гробље на Јавору, фото: wikimedia.org Спомен гробље на Јавору, фото: wikimedia.org

У наставку програма код школе у Љепојевићима, близу споменика на Калипољу, одржаће се културно-уметнички програм у оквиру 10. Сабора српске омладине из матице и расејања, у коме ће учествовати ансамбли српских културно-уметничких друштава из Темишвара, Вуковара, Бања Луке, Пљеваља и Нове Вароши. У исто време у школи ће бити постављена изложба посвећена Јаворском рату, у режији Драгана Ацовића, члана Крунског савета.

Школа у Љепојевићима Школа у Љепојевићима

После завршетка званичног програма наставља народно весеље, без ограничења временског трајања.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

javor sabor kalipolje stara raska kalipoljska bitka javorski rat


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.