У једном дану на Јавору и Калипољу духовност, историја и култура

glaszapadnesrbije.rs 03. јул 2017. године Култура Коментари

Споменик Калипољкој бици, на брегу Молитва, подигнут 2002. године Споменик Калипољкој бици, на брегу Молитва, подигнут 2002. године

На Петровдан 12. јула ове године на Јавору и Калипољу одржаће се велика Манифестација посвећена обележавању Јаворског рата (1876-1878) и Сабору српске омладине из матице и расејања. Организатори Манифестације су општина Нова Варош и Хуманитарна организација „Стара Рашка“ из Београда.

Програм почиње у 9.00 часова литургијом у Цркви спомен-костурници на Јавору, а наставља се полагањем венаца и одавањем почасти борцима Јаворског рата, потом културно-уметничким програмом и изложбом посвећеном Јаворском рату.

Обележавање Јаворског рата и Калипољске битке, у којој је само у једном дану 6. јула 1876. године погинуло 6.000 српских војника, ушло је у календар Војске Србије, тако да ће Војска званично наступити код споменика мајора Илића на Јавору и код споменика на Калипољу. Венце ће положити и организатори манифестације и друштва за неговање традиција ослободилачких ратова из Ужица, Нове Вароши, Ивањице и других места Западне Србије.

Спомен гробље на Јавору, фото: wikimedia.org Спомен гробље на Јавору, фото: wikimedia.org

У наставку програма код школе у Љепојевићима, близу споменика на Калипољу, одржаће се културно-уметнички програм у оквиру 10. Сабора српске омладине из матице и расејања, у коме ће учествовати ансамбли српских културно-уметничких друштава из Темишвара, Вуковара, Бања Луке, Пљеваља и Нове Вароши. У исто време у школи ће бити постављена изложба посвећена Јаворском рату, у режији Драгана Ацовића, члана Крунског савета.

Школа у Љепојевићима Школа у Љепојевићима

После завршетка званичног програма наставља народно весеље, без ограничења временског трајања.

Oznake: javor sabor kalipolje stara raska kalipoljska bitka javorski rat


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.