Зрнца народне мудрости

Златаринфо.рс 18. јун 2017. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo Друго допуњено издање - дух и традиција Старог Влаха

Друго, допуњено издање, књиге Драгољуба Гагричића “Старовлашка умовања (анегдоте, пословице, изреке)“.

Шест година после првог издања, из  штампе је, на захтев читалаца и казивача умотоворина, изашло друго, допуњено издање, књиге  Драгољуба Гагричића „Старовлашка умовања (анегдоте, пословице, изреке)“.

Шта доноси прегршт записа, мали   део  „отворене   књиге  народне ризнице“?  

Из бисага шерета  су животне и убедљиве слике прохујалих времена,  нашег менталитета  и духа краја, које  остају  и као  приче о људским судбинама и времену које је нестало... А све те слике  су по форми  кратке и једноставне, садрже драмске елементе, са кратком експозицијом и дијалогом  и завршавају се  комичним обртом, досетком, духовитом поентом на крају. Мисао им је тачна и убојита, па једна реченица може бити ефектнија од читавих страница. 

Срп, руковети и крстине - жетве у Ојковици Срп, руковети и крстине - жетве у Ојковици

* Љута трава на љуту рану   Спремност да се животном ведрином одржи, одбрани и нападне у  невољи. Како реч  из  народа насамари,  бритко посече, ошине или заједљиво опомене власт и   њене чауше, све који су изгубили рабоше од памети и музу јарца у решето?

* Увек гладни двоноги вуци  

Чобанска  лакоћа надмудривања   –  од   бездушне лакрдије до наивне искрености и горштачко лукавство дрвосеча и рабаџија, уз  ревност шумара  и ујдурме  између  пања и секире.

Ђаволски немирном и довитљивом мишљу   дрвпдеље навраћају воду на своју воденицу.

* Жени везан језик 

Згоде и незгоде удавача и младожења,  довијање  проводаџија, мелеми за брачне неспоразуме,  неверства,  бекства из кревета,  зле  и дуге језике, свекре намћоре,  чини   и клетве... 

* Ведре шале души посластица

Ум и језик  се оштре на свакодневници и тоцилу старовлашких  шерета, на крсним славама и сеобетима проговоре нарави и  сујете, кресну варнице  угарака са старих огњишта,  па се замке живота  и горка искуства   преокрећу   у врцаве искре  и  наравоученија.

* Језик бржи од памети  

Изданци народне оштроумности и  жаоке   не заобилазе  ни сахране, вечне куће и  помене.    Догодовштине у  којима неспретно или брзоплето речено, a  често искрено  – изазивају  подсмех и служе за наук.

Ко је све терао аутора и издавача књиге  у  школу шерета, како је тамо примљен   без два сведока и протекције? 

Превоз сена из Калипоља у Буковик Превоз сена из Калипоља у Буковик

Из народне ризнице  –  Пословицама и изрекама, најкраћој врсти усменог народног стваралаштва,    у духовном наслеђу  припада посебно место. Ова зрнца умовања брушена су  у старовлашкој школи живота, испирана на врелима  у недођијама планина или донета у бежанији и сеобама, у завежљају са нејачи, иконом и гуслама,  нека  и у сандуку девојачке спреме. 

* Пословице, као логична и мисаона целина,  у виду норме саопштавају одређено животно искуство,  које  богати и разгранава разговор, а  највећи квалитет им је незастаревање и непобитност. 

* Изреке су, од свих врста усмене народне књижевности, најприсутније у свакодневном говору народа. Врцава мисаона игра народне мудрости у изрекама је  својеврсно сведочење о животу,  оне сликају и описују, богате мудрошћу минулих времена,  украшавају говор...

Књига у библиотеци 

У  другом,  допуњеном издању,  књиге „Старовлашка умовања“ сакупљено је преко 250 пословица, 1.200 изрека и  590 анегдота. 

И  преко 50 фотографија међу корицама књиге отима од заборава мотиве којих више нема. 

Књига je стигла на полице Библиотеке „Јован Томић“ у Новој Вароши, а  овде се може и купити - цена је 800 динара.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dragoljub gagričić drugo dopunjeno izdanje knjige starovlašlka umovanja anegdote poslovice izreke


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.