Сара долетела са Голана

novosti.rs ( М. Нићифоровић ) 24. мај 2017. године Природа Коментари

Zlatarinfo logo фото Општина Сјеница

Јату белоглавих супова у парку природе "Увац" код Сјенице прикључила се гошћа из далеког Израела. Прелетела чак 2.000 километара, али закаснила да нађе ђувегију.

Колонији белоглавих супова, ретких орлова-лешинара, који опстају још само у природном резервату кањона реке Увац код Сјенице и Нове Вароши, ових дана придружила се и женка Сара, која је у Србију долетела чак са Голанске висоравни у Израелу!

Од 2012. године, када је као младунче "ухваћена" у Израелу, Сара на свом крилу има сателитски одашиљач и њено кретање стално прате стручњаци националних паркова ове земље који су је ових дана регистровали како лети изнад Увачког језера и повремено прави "излете" изнад Пештера, Златара и Златибора... Одмах су успоставили везу и са Парком природе "Увац", који такође има добро организовано сателитско праћење супова, па је Сара у сваком тренутку "на оку" и српских и израелских пратилаца....

Верује се да је Сара "рођена" у кањону Увца, да је као младунче одлетела до Голанске висоравни и да се, након што је тамо "учипована", после неколико година вратила "своме јату" у Србији....Не зна се да ли ће потражити партнера и остати у кањону Увца или ће поново залепршати пут Блиског истока....

- Сигуран сам да је Сара летела 2.000 километара само да би овде, где се излегла, свила своје љубавно гнездо. За сада, колико знам, још нема партнера, а и закаснила је, јер белоглави супови полажу јаја крајем јануара и почетком фебруара. Верујемо да ће сачекати идућу годину - каже Меско Реброња, координатор ренџера у Парку природе "Увац" и наглашава да је чак седам орлова из кањона Увац стизало до Блиског истока и да су се поново, као Сара, враћали у "родни крај".

- Долазе и код нас супови из Шпаније, Италије и других земаља, трудимо се да их, ако су повређени, збринемо, нахранимо и поново вратимо тамо одакле су дошли. Обично сви носе одашиљаче и лако се прати њихово кретање - каже Реброња.

Није никаква реткост да белоглави супови са Пештера и Златара лете до Естоније, Пољске, Русије и Блиског истока. Пре неколико година један мужјак повређен је успео да стигне до Пољске где су га прихватили у тамошњем националном парку, излечили, опоравили и поново (донео га лично амбасадор Пољске у Београду) вратили у Србију. Добио је име Урош Нејаки и данас поново крстари природним резерватом изнад Увачког језера.

Рај за туристе

Кањон Увца је један од најлепших делова Србије, последњих година је и једна од најзанимљивијих дестинација за домаће и стране туристе. Напорима Владе Србије, руководства Парка природе "Увац" и општина Сјеница и Нова Варош туристима је омогућено да са посебних и лепо уређених места (тераса и одмаралишта) сликају кањон и гледају како белоглави супови, познати као врсни летачи, уживају у нетакнутој природи и висинама....

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

beloglavi sup kanjon uvca sara sara doletela


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.