Пут краћи, а путовање дуже

novosti.rs (J.M. - З.Р) 23. април 2017. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo (foto: А. Станковић)

Путници још немају много користи од нове деонице између Љига и Прељине. Ка Прибоју се стиже пола сата раније у Ужице, али се чека по старом реду.

Новим путем се брже стиже, али се и дуже чека. Због нове деонице ауто-пута од Љига до Прељине аутобуси до Ужица путују и по пола сата краће, али путници чије су дестинације Прибој, Пријепоље или Нова Варош, због овог "убрзања" морају да проведу више времена на перону у граду на Ђетињи. Како кажу надлежни, тако ће бити све до октобра, док се не усвоје нови редови вожње, који ће урачунати и "скраћење" пута.

Без обзира на скраћење пута због отварања нове саобраћајнице од Љига до Прељине, путници у Нову Варош и друга места југозападне Србије и даље стижу по старом реду вожње.

- До Нове Вароши аутобусима путујемо као и раније - Марија Б. (36) из Нове Вароши. - Завршетак овог дела пута много нас је обрадовао, али када је реч о трајању путовања, ми засада од тога немамо користи. Аутобуси, истина, брже стижу, али у станицама Пожега и Ужице, морају да "одмарају" да би испоштовали ред вожње. А, он је још по старом, па смо за васкршње празнике у Пожеги чекали 15 минута, а у Ужицу готово пола сата.

Испада да је тајминг отварања нове доенице био лош за превознике. Јер, се циклус за добијање "зеленог светла" за нове поласке и измене у реду вожње који иначе траје готово годину дана, окончао само месец дана пре завршетка овог дела ауто-пута. Преусмеравање постојећих редова вожњи новом трасом "Љиг - Прељина" биће завршено тек у октобру.

Милан Радибратовић, власник "Гага турса", каже да су превозници предали своје предлоге за нови ред вожње, али да су до његовог усвајања у обавези да поштују стари.

- Ми се трудимо да испоштујемо постојећи ред вожње, али то није увек лако - прича Радибратовић. - Дешава се да возач у Ужице стигне 15 или 20 минута раније и онда мора да сачека време поласка. Некада уопште нема задржавања, јер се догоди да на Ибарској магистрали буде гужва, па се таман надокнади то време.

Винко Јањушевић, власник и директор Аутопревоза "Јањушевић" из Прибоја, каже да превозници морају да прате време поласка из актуелног реда вожње, а да путници не гледају увек на то благонаклоно.

- Унервозе се и негодују чим мало дуже чекају, али ми не можемо да им помогнемо, јер смо у обавези да поштујемо прописе - објашњава Јањушевић. - Задржавања углавном нису дужа од 30 минута.

Чекање по закону

У Министарсву грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре кажу да, о по Закону о превозу путника у друмском саобраћају, Привредна комора Србије спроводи поступак усаглашавања предлога редова вожње са регистрованим редовима вожње у међумесном превозу само једном у току календарске године.

- Захтеве за утврђивање испуњавања услова у погледу заштитних времена за нове редове вожње разматра ПКС и доставља нам одлуку са извештајем до 15. јуна - објашњавају у ресорном министарству. - Регистрацију и оверу реда вожње за међумесни превоз, по захтеву превозника, обавља Министарство са роком важења од пет година и почетком важења од 1. октобра 2017. године.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

auto-put kraće putovanje duže čekanje red vožnje red vožnje autobusa auto-put ljig preljina


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.