Жене воде Нову Варош

novosti.rs (Алем Ровчанин) 24. март 2017. године Политика Коментари

Михрија Хаџић, Сузана Шуљагић, Роса Јаковљевић и Јелена Лековић Михрија Хаџић, Сузана Шуљагић, Роса Јаковљевић и Јелена Лековић (foto: А. Ровчанин)

Равноправност полова однедавно заживела у општини подно Златара. Чак осам дама су директорке фирми чији је оснивач локална самоуправа.

Нова Варош једна је од ретких, ако не и једина општина у Србији у којој се на готово свим директорским местима предузећа чији је оснивач општина, налазе жене. Нежнији пол руководи у осам таквих предузећа, а заузеле су и фотеље у четири од укупно шест основних школа, затим у једној од две средње школе, као и на месту општинског јавног правобраниоца.

Недовољна заступљеност жена на руководећим местима у јавним предузећима и установама, обично је проблем на који указују невладине организације и удружења која се баве родном равноправношћу.

Сузана Шуљагић прва је жена која је села у директорску фотељу Комуналног предузећа "3. септембар", од његовог оснивања пре 64 године. Предузеће има 68 радника, од чега је чак 75 - мушкараца. Знањем, квалитетним радом и умећем наметнула је ауторитет, па се не жали на мушку непослушност.

- У Комуналном предузећу радим од 2000. године. Колеге су ме лепо прихватиле када сам недавно изабрана за директора. Кључ успеха у свакој фирми, па и код нас је добра сарадња на релацији руководилац - радник. Надам да сам то успела да успоставим - каже директорка ЈКП "3. септембар".

- Посао директора захтева више одрицања и обавеза од неких других послова, па неретко, породица трпи - каже Михрија Хаџић, директорка Дома културе "Јован Томић". - Због специфичне делатности у Дому културе, радно време готово да не постоји. Догађа се да у канцеларији проведем 14 сати. Не бих успела да немам свесрдну подршку породице - наглашава директорка.

- Жене у Новој Вароши нису никада имале проблем да се наметну и да добију руководеће место. Углавном је проблем њихова недовољна мотивисаност за избор на неку функцију. Међутим, у последње четири године и то се променило - тврди Јелена Лековић.

Стратешки циљ ове општине јесте развој туризма, за шта се највећи део буџета издваја. Овај нимало лако посао поверен је Роси Јаковљевић, најмлађој у "гарнитури" директорки које руководе у граду подно Златара.

- Туристичко-спортски центар Златар и хотел "Панорама" имају 40 запослених и у већини су мушкарци. Лепо сам прихваћена. Свесна сам да су све очи упрте у мене, што ми представља додатни мотив да унапредим туризам у овом крају - самоуверено наглашава директорка ТСЦ "Златар".

Поред Сузане, Михрије, Јелене и Росе на директорским местима још су Милана Јелић у Библиотеци "Јован Томић", затим Миљка Дучић у Резервату природе "Увац", на челу "Енергије НВ" је Бранка Ратковић док Предшколску установу "Паша и Наташа" води Драгана Ћировић.

ИЗАБРАНЕ НА КОНКУРСУ

Први човек ове општине Радосав Васиљевић каже да су жене бољи сарадници од мушкараца, одговорније и савесније од јачег пола. 

- Све су изабране на конкурсу и уопште не сумњам да ће поверене функције одлично обављати. Искључиво због својих квалитета и стручности налазе се на директорским местима - поносно истиче Васиљевић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

žene rukovodeca mesta zene nova varoš


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.