Цркву брвнару дарује Драглици

Д. Гагричић 13. март 2017. године Традиција Коментари

Корени – парох Јован Стојковић и задужбинар Страхиња Кутлешић Корени – парох Јован Стојковић и задужбинар Страхиња Кутлешић (foto: Д. Гагричић)

Брвна од борова „столаша“ низаће се, као некада – у ћерт, а иконе стижу из Солуна – каже ктитор Страхиња Кутлешић, предузетник у Италији,

У недељу се у Драглици освештани темељи цркве брвнаре, посвећене Светој Тројици (силаску Светог духа на апостоле).Храм се подиже на Зборишту, уз пут за Грујичиће и висове Муртенице, на месту где је некад била капела и одакле су кретале крстоноше. 

Повељу о градњи у темеље је положио ктитор цркве Страхиња Кутлешић (45), родом из Драглице и предузетник у Италији, а камен темељац положио је ужички намесник Жичке епархије протојереј ставрофор Милош Босић.

Подсећајући да се подиже олтар Божји и да ће овде бити ново свето место, Босић је рекао да су овако чинили свети Немањићи, подижући широм земаљског шара светле и лепе драгуље културе и уметности, зидали манастире да се дичимо пред светом. Пред мештанима окупљеним по хладноћи и мећави, нагласио је:

- Немој да не долазите кад храм подигнете и да га препустите свештенику.Село је, на жалост, старачко. Али, зато узмите за руку децу и унуке, доведите их за Тројице, причајте им да су им овде корени.Ма где год били у свету – нека се овде враћају. Не смемо заборавити наше темеље...

Радови се изводе по пројекту архитекте Драгана Матовића из Пожеге, а поред цркве градиће се звоник, просторије за економат и паљење свећа, чесма и капија.Најављујући да ће освећење цркве бити 10. маја ове године, на дан спаљивања моштију Светог Саве на Врачару, задужбинар Кутлешић каже да му је мотив да се нешто остави селу у коме је живео до седме године.

- Чекамо само лепо време да наставимо радове.Грађа је спремна и брвна од борова „столаша“ склапаће се, као некада – у ћерт. Приведени су радови на изради икона у Солуну, ускоро ће стићи и звоно и кровни покривач. Радови ће коштаи преко 150.000 евра – истиче ктитор.

Земљиште за цркву – 74 ара – добијено је захваљујући дару манастира Вујетинци, који је део свог поседа уступио за трампу са „Србијашумама“.Пролетос ће се обезбедити прикључци на водоводну и елктро мрежу,а мештани се надају и наставку асфалтирања деонице пута од магистрале.

СПОМЕНИК ЈУНАЦИМА

Парох доброселички Јован Стојковић каже да ће бити подигнута спомен-плоча у славу и част учесника ратова 1912-1918. године. Идеја је да белег јунацима буде у храму или на чесми, а од историчара и установа у Ужицу и Чајетини затражиће списак ратника.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.