Дарко Прелић: Данас је лакше чувати изворни звук него у време Битлса (видео)

Ана Вуковић 07. март 2017. године Култура Традиција Коментари

Дарко Прелић Дарко Прелић (foto: Приватна архива)

- Са фрулом се дружим од своје једанаесте године. Мој отац је свирао, а ја сам га стално слушао. Занимљиво ми је било како се уопште добијају тонови на парчету дрвета. Тако сам почео да фрулу узимам увек кад год је тата узме и тако учио мелодије које он свира. Када сам 2006. године освојио прво место на такмичењу фрулаша у Прибојској бањи, које је организовала Ана Бекута, упознао сам се са Бором Дугићем, који је тад био у жирију. Од тад сам почео да идем и на друга такмичења и да се усавршавам- открива своје музичке почетке први фрулаш Србије Дарко Прелић у разговору за Златаринфо.

У време када народно стваралаштво потискују неки нови музички трендови, овај младић бије битку за очување своје традиције. Колико је то тешко?

- Свакако је данас лакше сачувати изворни звук него у време када су се појавили Битлси, када је тај задатак имао Бора Дугић. Постоји много манифестација, сабора, такмичења и фестивала на којима из године у годину има све више и више учесника, а за то су заслужни и добри организатори. На Сабору фрулаша у Прислоници, првих година такмичило се само неколико старијих фрулаша,  а данас на овој смотри учествује око 80 учесника и то углавном омладине. Занимљиво је да међу њима има пуно и девојака које свирају фрулу, што је и својеврстан новитет – прича Дарко, чији се фрулашки почеци везују за заједничке наступе са његовом сестром Даном. Дани је било занимљиво то чиме се баве њен отац и брат, па је од њих научила тајне фруле, али  је, у међувремену, кренула неким својим путем и није се определила за професионално бављење овим инструментом.

Да фрула постане његов животни сапутник, Дарко је одлучио потпуно спонтано јер није имао намеру да се озбиљно бави музиком.

- Таленат, упорност, вежбање, добар слух, фолклор у Новој Вароши у коме сам се прво показао као играч а затим као члан оркестра, људи који су били уз мене, али и неке колеге фрулаши који су ми показивали оно што знају, као и познанство са Бором Дугићем, довело је до озбиљне фрулашке каријере и можда одлучило  и мој животни пут- истиче Прелић који на својим наступима најрадије свира шумадијске песме и кола.

Тај стил му, како каже, највише лежи, али као члан више фолкорних друштава упознао се и са влашком, македонском, бугарском и музиком бројних других народа. Посебан „специјалитет“ који се од њега може чути јесте и филмска музика, али и музика из цртаних филмова коју, пошто је студент Учитељског факултета, свира деци на часовима.

- Награда Прва фрула Србије у 2016.години, коју сам освојио у категорији савременог свирања, много ми значи. Једноставно  то је круна дугогодишњег рада и труда- поносан је Дарко, који је у Прислоници једном био други, једном трећи и једном освојио награду публике. Он се 2014. године доказао и као најбољи солиста на међународном такмичењу фолклора у Пољској у Бидгошћу, прва места освајао 2006. године у Прибојској Бањи, 2014. у Кушићима на сабору двојничара и старих музичких инструмената.

Дарко често долази на наступе у свом родном граду, a недавно смо га видели и чули и на вечери народног стваралаштва одржаној у Дому културе „Јован Томић“.

Свирај, фруло, свирала за дуго - отац и син, Милољуб и Дарко Прелић Свирај, фруло, свирала за дуго - отац и син, Милољуб и Дарко Прелић (foto: Д. Гагричић)

- Дивно је наступати пред својим суграђанима. То је увек посебна емоција јер су ти људи у публици пратили мој рад и подржавали ме свих ових година. Тако да ми је било задовољство представити се на концерту ,,Ђе је зрно клицу заметнуло“ који сам организовао уз помоћ пријатеља и чији назив говори  о мом почетку. Прво сам засвирао на сцени у свом родном граду и зто сам се ту и вратио и одржао концерт - каже најбољи фрулаш Србије.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

darko prelić intervju prva frula srbije


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.