Intervju: Rosa Jakovljević, direktor TSC "Zlatar"

Ana Vuković 05. март 2017. године Туризам Коментари

Zlatarinfo logo Роса Јаковљевић директор ТСЦ "Златар"

Direktorka Turističko sportskog centra „Zlatar“ Rosa Jakovljević ulazi u peti mesec svog mandata, a kruna njenog minulog rada bio je Beogradski sajam turizma održan krajem februara. Na smotri je Zlatar nastupio u okviru štanda Turističke regije Zapadna  Srbija, a akcenat je stavljen na predstavljanje potencijala našeg kraja u oblasti omladinskog, odnosno sportsko-rekreativnog turizma. Za naš portal, Jakovljević je govorila o budućim planovima TSC „Zlatar“ i nastojanjima da se Nova Varoš bolje pozicionira na turističkoj mapi Srbije.

 Kakve su mogućnosti da u narednom periodu Nova Varoš na  turističkim manifestacijama zasebno od ostalih opština iz regije predstavlja svoju ponudu?

Zlatar je sve posećenija turistička destinacija i svake godine ima sve bogatiju turističku ponudu, pa nije isključeno da će na narednom sajmu turizma u Beogradu nastupiti posebno. Problem zajedničkog štanda je nedostatak prostora i nemogućnost da se isti proširi. Imamo najavljenu izgradnju tri nova hotela i nekoliko privatnih vila pa će nam u narednom periodu biti potreban dosta veći prostor, kako bismo adekvatno predstavili sve što Zlatar može da ponudi. A u pitanju je svakako mnogo toga.

Tokom sajma imali ste i sastanak sa „Rekreatursom“ u vezi sa budućnošću hotela „Panorama“. Koji su rezultati tog razgovora i šta čeka ovaj ugostiteljski objekat u narednom periodu?

 Pošto se već duži vremenski period priča o prodaji hotela „Panorama“, predsednik opštine Radosav Vasiljević i ja želeli smo da znamo kakve obaveze budući kupac ima prema TSC „ Zlatar“ i šta je sa ulaganjima opštine koja su daleko veća od ugovorenih 240.000 eura.

Saznali smo da bi budući kupac preuzeo dvanaest stalno zaposlenih radnika “Rekreatursa”, ali da u hotel može ući tek po isteku ugovora o zakupu koji važi do 2023. godine, ili kada TSC „ Zlatar” isplati unapred uložen novac, do ugovorenog iznosa od 240.000. Budući vlasnik bio bi vlasnik samo sitnog inventara i osnovnih sredstava koji su se na popisnoj listi nalazili do 01.01.2014. godine, a sve što je nabavljeno  nakon tog dana ostaje vlasništvo TSC “Zlatar“. Ulaganja preko ugovorenih 240.000 eura “Rekreaturs” ne priznaje, pozivajući se na član Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji koji kaže da “ukoliko je iznos ulaganja veći od iznosa zakupnine (240.000eura), TSC „ Zlatar“ se odriče razlike što će konstatovati  Koordinacioni odbor”.

Smatram da je Opština Nova Varoš i tadašnje rukovodstvo napravilo veliku grešku, što hotel nije kupila umesto zakupila, jer u tom slučaju ulagali bismo u naše, a ne u tuđe.

 Opštinsko veće dalo je saglasnost za pokretanje procedure za izradu strategije razvoja turizma u narednih 10 godina. Kada možemo očekivati izradu ovog dokumenta?

Za sve što radite morate imati razrađen plan, pa je tako i sa razvojem turizma, koji je našoj opštini najvažnija stavka. Opštinsko veće je dalo saglasnost  za pokretanje procedure za izradu Strategije razvoja turizma u narednih 10 godina, i sada je potrebno angažovati stručni tim i odrediti prioritete, pa pristupiti izradi. Nadam se da ćemo do leta završiti taj posao, koji onda treba da prođe javni uvid i raspravu, a zatim i Skupštinu. Očekujem da će do kraja godine Strategija biti usvojena.

Koliko novca je ovogodišnjom raspodelom budžeta predviđeno za razvoj turizma u Novoj Varoši i da li je ta suma dovoljna za aktivnosti na promociji potencijala naše opštine? Na koji način će novac biti potrošen?

Ove godine je za razvoj turzma planirano 34 miliona i 760 hiljada dinara  iz budžeta i 60 miliona 310 hiljada iz sopstvenih sredstava. Naravno da uvek može bolje, ali smataram da je za ovako malu opštinu ovakav budžet ozbiljan. Finansijskim planom smo predvideli da ove godine uradimo više na polju medijske promocije turističkih potencijala, pa je za to izdvojeno i znatno više sredstava u odnosu na prošlu godinu. Potrebno je da uradimo promotivni materijal i agresivniju kampanju, jer je neprihvatljivo da Zlatara predstavljamo jednom brošurom.  Za sredstva smo konkurisali i kod resornog ministarstva sa projektom promocije, a ovih dana ćemo konkurisati i sa infrastrukturnim projektom, koji se odnosi na privođenje nameni balon hale.

Da li se i na koji način radi na unapređivanju manifestacionog turizma, čiji je ključni adut „Zlatarfest“? Šta će se dobiti ponovnim vraćanjem Sirijade u Božetiće i da li ima prostora za unapređivanje i veću promociju tradicionalne Seoske olimpijade?

 Ovih dana će radna grupa za organizaciju „Zlatarfesta“ napraviti program i plan rada, a cilj je da tu manifestaciju podignemo na viši nivo. “Sirijada” će se ove godine održati u Božetićima, i mislim da je to prava odluka, jer su izlagači sira uglavnom sa područja te mesne zajednice, a i smotra se godinama unazad održavala tamo, pa dobru tradiciju nije trebalo prekidati. Seoska olimpijada je takođe manifestacija koja okuplja veliki broj posetilaca. Iako na selima većinski živi starije stanovništvo, u poslednje vreme ima i dosta povratnika, pa se nadam da će sela oživeti. Plan je  da u budućnosti očuvamo tu značajnu manifestaciju i povratimo joj staru slavu.

Nova Varoš je nekad bila jedan od lidera zdravstvenog turizma. Postoji li način za oživljavanje RH centra „Zlatar?

 Kao vazdušna banja imamo odlične preduslove za lečenje i rehabilitaciju obolelih od kardiovaskularnih , plućnih bolesti i anemije.  Svedoci smo, međutim, da smo sa zatvaranjem RH centra „ Zlatar“  izgubili i  zdravstveni turizam. Opština Nova Varoš i turistički radnici čine velike napore da ožive Centar, ali njegova budućnost  zavisi od PIO Fonda i Vlade RS.

Najavljeno je otvaranje tri nova hotela. U kojoj meri će to zadovoljiti potrebe za smeštajem na ovoj planini?

Izgradnjom tri nova hotela Zlatar će dobiti još 300 ležajeva, što nije dovoljno, jer bi trenutne potrebe zadovoljio broj od 1000 novih ležajeva. Zato pozivam investitore da grade na Zlataru, jer Zlatar je planina koja ima budućnost.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tsc zlatar panorama intervju rosa jakovljevic


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.