Нова Варош: Проценат наплате пореза највећи у Србији

ppmedia.rs 01. март 2017. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo

Од планираних 49,9 милиона динара, у општинску касу у Новој Вароши лане се од локалних пореза слило 47, 8 милиона. Своје обавезе измирило је 95 посто грађана и 96 посто привредних субјеката, а проценат наплате је међу највећим у Србији.

Локална пореска администрација прошле године донела је 8.486 решења за наплату пореза на имовину физичким лицима на којима је укупно задужење износило 31,5 милиона динара. Од тога је на име пореза на куће, станове, пословне објекте и пољопривредно и шумско земљиште укупно наплаћено 30,12 милиона у шта је урачунат и део тек наплаћеног дуга из предходних година.

Надлежни кажу да се слична ситуација очекује и у 2017. години.

– Законска камата која се обрачунава онима који касне није мала и она је вероватно један од разлога за ревност мештана у плаћању пореза. Рок за уплату рате за први квартал пореза за ову годину истекао је 14. фебруара, а износ је једнак износу пореза за последњи квартал према решењу за прошлу годину- каже Љиљана Ђенадић, шеф локалне пореске администрације при Општинској управи у Новој Вароши.

Одлуком нове одборничке већине у Скупштине општине Нова Варош, стопа пореза је смањена за 0,5 посто па сада грађани по хектару плаћају мање 343 за шумско и скоро 100 динара мање за пољопривредно земљиште.

-Порез на шумско земљиште сада је 1.032 динара по хектару, док ће власници пољопривредног земљишта ове године на имање платити порез од 314 динара по хектару- каже Ђенадићка.

У плаћању локалних пореза ревносни су и прави субјекти који воде пословне књиге. Од 18,4 милиона динара колико им је било задужење, она су лане у општинску касу уплатили 17,7 милиона динара.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

porez na imovinu procenat naplate poreza


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.