Сметови коштали милионе

Glaszapadnesrbije.rs 06. фебруар 2017. године Економија Друштво Коментари

Jasenovo i Bela Reka - Smetovi i po 2 metra Jasenovo i Bela Reka - Smetovi i po 2 metra (foto: Željko Dulanović)

У Новој Вароши је укинута ванредна ситуаија која је 8. јануара уведена у сеоским месним заједницама Јасеново, Бела Река, Акмачићи и Негбина где је било и највише проблема, као и у насељима Брдо и Тиква изнад града, преноси писано издање Варошких новина.

Према рачуници Општинског птаба за ванредне ситуације, двадесетидневна борба са снежним сметовима коштала је општински буџет више од седам милиона динара. На чишћење снега свакодневно је радило и по 25 машина, а држава је помогла са 7.500 литара нафте.

“Проходне су све саобраћајнице и нема завејаних домаћинстава, па више нема ни потебе за ванредном ситуацијом. Правовремено смо реаговали и спречили веће последице по становништво. Али нас је борба са сметовима финансијски исцрпела. Зато смо затражили од Републичког штаба за ванредне ситуације помоћ у мазуту јер су нам залихе на измаку пошто смо током ниских температуа станове грејали дан и ноћ. Имамо и обећање да ће нам послати још две и по тоне нафте које су нам одобрене али су у последњем тренутку преусмерене за рад шест ледоломаца на великим рекама”, каже председник општине Радосав Васиљевић.

Током ванредне ситуације тешка механизација чиситла је више од 900 километара планинских путева, на којима су сметови често били високи и преко три метра.

“Поред мраза који је ледио нафту у машинама, ветар нам је правио највеће проблеме. На планинским превојима и у усецима брзо би завејао већ прочишћено па смо поједине деонице морали да чистимо и више од пет пута. Редовно је чишћен и град, а у пар наврата смо терали и снег из ширег центра. Замерки је било једино на чишћење тротоара. На жалост, Центар за социјални рад није хтео да нам изађе у сусрет и ангажује своје кориснике да лопатама чисте тротоаре и степеништа, што је била пракса претходних година, док у нашем крају нико нема мањи трактор са ножем и солиром који би једино могао да машински одради овај посао. Због тога би требало размислити о куповини адекватне механизације за наредне зиме”, каже шеф Општинског одељења за инвестиције Дејан Грбић.

Због снежних сметова срећом није било угрожених људских живота. Општински Црвени крст је на основу информација са терена обезбедио пакете са основним животним намерницама нза најугроженија домаћинства, а у достави су им помогли припадници локалне ватрогасне јединице.

“Интервенисали смо у свега 7-8 наврата како би помогли завејанима, јер на срећу за више интервенција није било потребе. Углавном се ради о достави хране, воде и лекова угроженима, до којих су припадници наше јединице често морали да пешаче колометрима кроз дубоки снег”, каже командир ватрогасне јединице у Новој Вароши Југосав Милетић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vanredna situacija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.