Одоше пиљевина и отпад кроз оџак

Д. ГАГРИЧИЋ 18. јануар 2017. године Економија Екологија Коментари

Владимир Стојић Душан Стојић (foto: Д.Гагричић)

Упркос јаком мразу и леду, пет погона у нововарошком крају производи пелет даноноћно. Залихе огрева имају тек да напуне шлепер. Општину решили отпадака са стругара

ИЗ пет погона окованих мразом и ледом на падинама Златара, покрај магистрале за море, свакодневно пут стоваришта у Београду, Нишу, Новом Саду и другим градовима Србије одлази по неколико шлепера пелета. Ово природно гориво, од огревног дрвета и отпадака са стругара, окорака и пиљевине четинара и букве, све је тражније, па се ради ударнички, у три смене и залиха има тек толико да се напуни камион.

У првенцу најмлађих индустријских погона у општини, Фабрици за производњу пелета "Наникс", отовореној пре три године, раде упркос мразу, леду и отежаном довожењу сировина.

- Дневно се у три смене произведе око 50 тона пелета и испоручује топланама и купцима у иностранству. На лагеру имамо залиха сировина за месец дана - каже Горан Колашинац, директор.

У крају где је више од 43 одсто територије под шумом, четворица приватника су у минулој години монтирала опрему, од чега тројица уз саме стругаре. Два мања погона су у долини Злошнице, а баш на измаку старе године и уочи љуте зиме, потпаљени су котлови у "Златар-шпеду" из Кокиног Брода и у "Омо-прому" у Бистрици, где се за сат производи по тона огрева.

- У две смене режемо грађу, а у трећој производимо пелет због слабог напона струје, пошто ћемо тек на пролеће да зидамо трафостаницу и поставимо јачи трафо - кажу браћа Владимир и Душан Стојић, власници стругаре "Омо-пром". - На залихама имамо довољно сировина, тона пелета се испоручује велепродајама по 160-180 евра, а планирамо и извоз.

Брдо окорака Брдо окорака (foto: Д.Гагричић)

Овде пиљевина са гатера иде право пред котао и сушару линије за производњу пелета, у коју је уложено 110.000 евра. Захваљујући савременој опреми из Италије, коју у смени опслужују три радника, од старта до пуњења џакова огревом протекне двадесетак минута.

ПОСЛЕ БЕСЦЕЊА - ЈАГМА

ОПШТИНА Нова Варош се, захваљујући производњи пелета, решила највећег еколошког проблема - отпадака са стругара. Ништа се не баца, пошто се и кора дрвета, уз окорке, користи као гориво за сушаре. Нестало је ругла украј путева и загађења на обалама река. И док се некада тракторска приколица окорака нудила у бесцење, сада влада права јагма за њима и пиљевином.

Сушара и преса Сушара и преса (foto: Д.Гагричић)

- Цена просторног метра окорака на крају године је била седам евра, а кубика пиљевине пет евра - каже Раде Васиљевић, председник општине Нова Варош.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

nova varoš pelet nanix


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.