Зимска борба за белоглаве супове

politika.rs (Бранко Пејовић) 11. јануар 2017. године Природа Коментари

Zlatarinfo logo Белоглави супови на снегу (foto: Јарослав Пап)

Снег је ових дана затрпао забити Златара, где је највећа колонија белоглавих супова на Балкану. Пут до њиховог хранилишта званог Манастирине води кроз брда, десетак километара од Нове Вароши.

Ова ретка птица последњих година је све бројнија у том крају, захваљујући организованој друштвеној бризи, али оваква студен захтева посебне напоре оних који о њој брину.

– Није лако у овим временским приликама на хранилиште редовно достављати храну (угинуле животиње и кланични отпад) за супове. Специјални резерват природе „Увац”, задужен и за ове послове, има чуварску службу са десетак чувара, имамо и теренска возила да на Манастирине допремимо ту храну, а неретко због тога, заједно са становницима околних села, рашчишћавамо снег с приступних путева. Јуче је пет наших чувара чистило тај пут јер орлови не смеју остати гладни. Додатну тешкоћу представља и то што су планинска подручја Златара, Златибора, Муртенице и друга, из чијих се села снабдевамо угинулим животињама за белоглаве супове, неретко завејана и окована ледом. Ипак, те птице још ниједном нису остале ненахрањене – каже за наш лист Дарко Ћировић из Специјалног резервата природе „Увац”.

Брига о белоглавим суповима, додаје он, посебно је важна у овом периоду:

– Ове птице гнезде се крајем јануара и почетком фебруара, па је изузетно битно да им се обезбеди редовна исхрана. Буде ли све како треба, може се очекивати да у овој години број њихових гнездећих парова порасте за још двадесетак.

Ове просторе почетком ове деценије надлетало је око 50 гнездећих парова, док их је сада 110, од чега 80 у кањону Увца и тридесетак у кањону Милешевке.

На радост орнитолога, знатно се увећава број тих орлова лешинара, распона крила и до три метра, чија је улога у природном ланцу исхране незаменљива: хранећи се искључиво угинулим животињама, ова птица спречава заразе и обавља „природну рециклажу”.

Поређења ради, на хранилиште Манастирине, у ту „орловску мензу”, пре пет година суповима је допремано око 120 тона хране годишње, да би с повећањем њихове бројности у прошлој години та количина порасла на 250 тона. А белоглави супови лете одавде далеко, и на друге континенте, па се враћају у златарску колонију.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

sneg zima beloglavi supovi


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.