Расте број лешинара на Увцу

Варошске новине 21. децембар 2016. године Природа Коментари

Белоглави суп Белоглави суп (foto: Раде Прелић)

Популација белоглавог супа у Србији у сталном је порасту, а њихова колонија у кањону Увца код Нове Вароши једна је од најбројнијих на Балкану.

Овде обитава 289 ових птица, док је у целој Бугарској 319, а у континенталном делу Грчке 36 белоглавих супова.

У три станишта у западној Србији орнитолизи су крајем новембра у сарадњи са управљачима, пребројали 374 јединки ове врсте орла лешинара, стотинак више него прошле године. Ова строго заштићена врста птице је код нас пре неколико деценија била пред изумирањем, а данас их је толико да својим крилима заклањају небо изнад специјалног резервата  „Увац“.

У кањону Милешевке код Пријепоља избројано је 36, а у клисури Трешнице код Љубовије 49 једнаких орла лешинара.

„На хранилишту на Растокама изнад бране на Увачком језеру лане смо орловима сервирали преко 250 тона кланичног отпада и лешина угинулих животиња, а код нас на ручак долазе и белоглави супови из кањона суседне Милешевке. Редован оброк је био и пресудан за опстанак орлове лешинаре у кањону Увца у чијим литицима се почетком деведесетих гнездило свега седам птица“, каже в.д. директора „Резервата Увац“ Миљка Дучић.

Бројност популације белоглавог супа у порасту је на целом Балкану где је ( без Крита, Македонијеи Кваренерских острва) избројано укупно 729 белоглавог супова. Годину пре овде је било 629 птица.

Ово је, иначе, 12.зимско  бројање белоглавих супова на Балкану, и четврто у Србији које се у оквиру међународног пројекта обавља у приблићно исто време на свим локацијама.

„Утврђено је да у Србији постоји око 160 парова белоглавих супова, а да међу птицама преовладавају одрасле јединке. Генерално, тренд ове врсте је сталном благом повећању током последљих година, мада постоји повремени пад и флуктуација бројноси птица у неким колонијама  услед повремених тровања, убијања и других угрожавајућих фактора“, истакли су у Заводу за заштиту природе Србије.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

specijalni rezervat prirode uvac beloglavi sup


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.