Da li je nova vlast zaista u krizi?

zlatarinfo.rs 20. октобар 2016. године Политика Коментари

Zlatarinfo logo

Naš sagovornik, pravnik, upućen u poslove lokalne samouprave, tvrdi da opštinska izborna komisija ne bi smela da blokira rad Skupštine koja je najviši organ vlasti.

Mesec dana od smene vlasti u Novoj Varoši neopozive ostavke na svoje pozicije podnelo je 2/3 članova Opštinske izborne komisije i njihovih zamenika, javlja Ppmedija. Prema navodima ovog portala, to je jasan znak da je nova vlast koju čine Grupa građana „Novi ljudi za Novu Varoš“, DS i Nova Srbija, u krizi, budući da su trenutno u skupštini imaju 12 potvrđenih mandata, naspram 13 mandata opozicije koju čine SNS, SPS, PUPS, SDP, PS. Naime, na prošloj sednici, silom zakona, prelaskom na funkciju predsednika i zamenika predsednika ostavke na svoje mandate podneli su Rade Vasiljević i Slaviša Purić. 

Novovaroški naprednjaci i ranije su pretili da će zatražiti uvođenje privremenih mera, a naš portal je tada pisao da takvu odluku donosi nadležno ministarstvo u slučaju raspuštanja skupštine zbog toga što odbornici ne zasedaju u roku od tri meseca, ako se u roku od mesec dana od konstuituisanja ili razrešenja prethodnih ne izabere novog predsednika opštine i opštinsko veće ili ako se u propisanom roku ne donese statut ili budžet. 

Kako stvari stoje, čini se da će opozicione stranke blokirati naredno zasedanje, što će, s obzirom na to da su mandati vladajuće većine trenutno u manjini jer im dva još nisu verifikovana, sprečiti normalan rad skupštine i tako ispuniti prvi uslov za uvođenje privremenih mera.

Da li je u tom slučaju pad nove novovaroške vlasti neminovan, a uvođenje privremenih mera i novi lokalni izbori realna budućnost ove opštine?

Naš sagovornik, pravnik, upućen u poslove lokalne samouprave, tvrdi da opštinska izborna komisija ne bi smela da blokira rad Skupštine koja je najviši organ vlasti.

- U tom slučaju bi predsednik skupštine trebalo da zakaže sednicu na čijem će se dnevnom redu naći samo ta tačka. Ukoliko se njihovi mandati ne mogu izglasati, novi odbornici imaju pravo da se obrate Upravnom sudu zbog propuštanja skupstine koja bi im potvrdil mandate koji im pripadaju u skladu sa članom 49 Zakona o lokalnim izborima. Takva žalba podnosi se u roku od 48 sati od učinjenog propuštanja skupštine. Sud bi u tom slučaju morao da potvrdi mandate novim odbornicima i nakon takve odluke mogla bi da se zakaže redovna sednica Skupštine - kaže naš sagovornik i dodaje da je Upravni sud dužan da odluku donese u roku od 30 dana.

Zakon o lokalnim izborima se nalazi na ovom linku.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.