У седам општина Златиборског округа, регистрована болест плавог језика (видео)

glaszapadnesrbije.rs 13. октобар 2016. године Пољопривреда Коментари

болест плавог језика Болест плавог језика (фото: ГЗС)

Плави језик, болест која напада оваце и говеда, забележена је на подручју општина Прибој, Пријепоље, Нова Варош, Чајетина, Бајина Башта, Косјерић и Пожега.

Ово вирусно обољење, које преносе комарци, до сада је идентификовано у 57 пољопривредних домаћинставана, односно у 14 чајетинских села.

Ветеринар Душан Кнежевић, изјавио је за Глас западне Србије, да су у Чајетини оболеле 104 оваце, 30 је угинуло, док је код говеда регистровано седам оболелих и једно угинуће.

Први случај у општини Чајетина пријављен је 26. септембра у пољопривредном домаћинству Аранђела Словића из Голова, где је оболело пет оваца. У међувремену, угинуле су јос две овце и једно јагње, а две новооболеле су се управо ојагњиле.

Вакцина за сада нема у Србији тако да је једини начин лечења брзо препознавање симптома и адекватна терапија.

Болест се не преноси са животиње на животињу, међутим док се вакцина не обезбеди и донесе одука о вакцинацији, неопходно је да власници животиња прате стање и на време обавесте ветеринара.

У договору са инспекторима ветеринарске струке праве се спискови на терену како би се оболеле животиње регистровале како би Министарство надокнадило штету свима којима су животиње угинуле док не стигну вакцине.

Како се болест не би ширила, месо се неће користити ни за исхрану лешинара.

Кнежевић додаје да је због појаве болести плавог језика трговина стоком забрањена, а клање је дозвољено само здравим грлима која су претходно прегледана и то само у кланицама које се налазе на подручју општине Чајетина.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.