Васиљевић: Лаж је да смо куповали одборнике (интервју)

glaszapadnesrbije.rs 10. октобар 2016. године Политика Коментари

Zlatarinfo logo Председник општине Нова Варош Радoсав Васиљевић (фото: Глас Западне Србије)

Председник општине Нова Варош Радoсав Васиљевић, који је ту функцији преузео од Бранка Бјелића 21. септембра, у свом првом интервју демантовао је наводе о куповини одборника и најављује стабилну већину.

ГЗС: Преузели сте дужност пре неколико седмица, да ли сте успели да се организујете, формирате власт, с обзиром да је тесна већина и специфична ситуација?

Тачно је да смо преузели власт пре отприлике двадесетак дана, за нас то ништа није ново пошто сам ја пре четири године обављао функцију заменика председника општине, неких десет месеци. Успели смо да консолидујемо редове, истина је да функционишемо са "танком", али морам да кажем сигурном већином.

ГЗС: Тако је мислила и предходна власт, па ево шта се догодило?

Ми се не плашимо да ће наша већина бити било када и било како угрожена зато што знамо са каквим смо људима правили договоре и какве људе смо имали на листама. То су људи који немају своју цену и било шта да им се нуди они нас издати неће. Може да се повећа, имамо озбиљне наговештаје да ћемо ускоро бити јако стабилна већина можда већ на првој наредној седници, ако не на првој онда сигурно на другој.

ГЗС: Да ли ће рачун за све ово платити грађани, јер сте како кажу, преузели власт пучем и куповином одборника, да ли ће то платити мештани Нове Вароши с обзиром да сте у колизији са републичком влашћу?

Нема разлога да се било ко у Новој Вароши плаши због тога што сам ја на челу општине, а није неко из СНС. Нити смо куповали, нити ћемо куповати одборнике, наравно ми смо мали град, мого се тога прича, много трачева има, сви свашта причају, али ако је тако зашто неко на другој страни не купи неког нашег. Кад се тако лако купују одборници, зашто они не купе неког нашег, значи од те приче да смо купили неког одборника нема ништа.

ГЗС: Тврдите да постоје бројне афере у општини иза које стоји предходна власт, дирктно оптужбе упућене су на рачун Димитрија Пауновића. Са друге стране на Ваш рачун стижу оптужбе сте да сте новцем од каменолома за чију куповину сте повукли захтев у ствари куповали одборнике?

То су све конструкције и лажи. Што се тиче каменолома ми за то ништа нисмо криви, ми немамо никакве обавезе према том каменолому, нити према фирми која је власник каменолома, нити према људима који су заинтересовани за каменолом, нити смо било шта о томе знали. Први пут идеју да се купи каменолом чули смо од бившег председника скупштине господина Димитрија Пауновића када нас је још док сам ја био одборник у скупштини замолио да помогнемо да општина купи каменолом, али незнајући даље правце и намере претходне власти. Помогли смо то да општина купи, а да нам нико није рекао да је каменолом власништво белгијске фирме. Белгијанци су отишли из општине Нова Варош зато што им је општина наметнула велику локалну таксу, они нису то могли да издрже, грцали су две, три године, затворили фирму, напустили, отишли, то је стајало напуштено доле, нама је било жао зато што је у том каменолому радило 15 људи, сви из села Бистрице и Дражевићи. Помножите тај број са четири члана породице то значи да је без егзистенције остало скоро 60 људи. Ја сам се као одборник бунио против тога, зашто се то затворило. Вероватно је још тада постаојала намера да се намерно затвори каменолом са том великом таксом коју ти послодавци нису могли да трпе, е тадашња намера ево до чега је довела. Претходна власт је хтела да тај каменолом купи општина по обичају као што све друго купује па дајемо за један динар. Сви смо сведоци наше жичаре која је коштала три, четири милиона евра па је дата за један динар, ја немам ништа против тога коме је она дата, али ми је увек сметало зашто је дата. Исти покушај је учињен и са каменоломом, општина је хтела да га купи иако није имала никакву обавезу, то је приватан каменолом који је извшио лицитацију и продају а то ми нисмо знали. За то смо сазнали после одлуке коју смо донели на скупштини. Сазнали смо да је бивши власник белгијска фирма вршила лицитацију продаје каменолома и појавиле се две фирме. Једна фирма се зове "Алфатранс" из Пријепоља и наша „Сложна браћа“ односно "Путеви Нова Варош". "Алфатранс" је понудио 128 000 евра, а "Путеви" 120 000 евра. За нас је тај каменолом тада продат, жао нам је што је отишао у Пријепоље, али ништа ми нисмо урадили ни намерно ни ненамерно, нити смо учествовали у томе, нити нас је у то у том моменту занимало. Све ово смо сазнали после доношења наше одлуке да се поништи првобитна одлука да општина купи каменолом. Ја сам сматрао да то нама једноставно не треба, да ми немамо средства за то и да не треба општина да се бави каменоломом. Сада нас оптужују исти ти који су за све то знали да је била лицитација, да је каменолом купила фирма из Пријепоља, да није прошла фирма из Нове Вароши, а ми смо то све сазнали када смо поништили одлуком куповину каменолома, јер желимо као нова власт да радимо нешто друго.

ГЗС: А чији је сад заправо каменолом?

Каменолом је још увек у власништву белгијске фирме, ми смо значи само одустали од претходне одлуке скупштине да каменолом купи општина, с обзиром да општина има 14 хектара земље изнад каменолома, имала је право прече куповине у односу на те људе који су били на лицитацији, али ми смо то све сазнали после укидања одлуке да општина купи каменолом јер смо се договорили на коалиционом састанку да нам не треба каменолом, јер немамо новац за његово стављање у рад и одржавање.

ГЗС: Да ли Вашим одустајањем каменолом прелази у власништво "Алфатранса"?

То се још увек не зна ништа, јер у међувремену су се појвили неки други људи који нуде тој белгијској фирми много веће паре него фирма "Алфатранс из Пријепоља. То је приватно предузеће, да ли ће они поново да распишу лицитацију и коме ће да продају ја то стварно не знам. Ми ништа нисмо учинили што нисмо мислили да је нормално а сада нас оптужују због тога. То никакве везе нема ни нити са лажима око куповине одборника, ни са неким нашим интересима.

ГСЗ: Кап која је прелила чашу је ликвидација Дирекције за изградњу, најава ликвидације Дома културе и чини се да се ту негде прломило.

Давно смо ми преломили. Ми смо 2012. године, наша ГГ и НС, са мојим колегом председником Скупштине господином Јелићем који се налази на челу ОО НС и још један колега одборник који је тада био у УРС-у који је поцепао своју партију довели СНС на власт, исто овако на жилет са 14 одборника. Пола града нас је пљувало, јер је тада ДС добро стајала у Новој Вароши као и СПС. Они са нама буквално нису говорили зато што смо ми тада проценили да треба да подржимо СНС. Знао сам да ће они правити републичку власт имао сам инстинкт, имао сам и дојаву, направили смо власт са њима. Када сам ја постао заменик председника општине, господин Јелић председник скупштине а наш колега из тадашњег УРС-а заменик председника Скупштине, функционисали смо неких 10 месеци. Тада су нам сви из СНС аплаудирали, волели нас, све најлепше о нам причали. После 10 месеци они нас избаце из коалиције а уведу СПС. Тада је кап прелила чашу зато што ми нисмо очекивали такав сраман потез СНС у Новој Вароши. Ми смо једва чекали изборе, а ја сам од тог момента када су ме сменили извинио се грађанима у скупштини и рекавши:

"Жао ми је што сам дозволио себи да пре 10 месеи подржим нововарошку СНС у којој скуп људи вођених личним интересом, а то су искључиво људи који су променили од четири до шест партија".

Ти су људи променили све партије које постоје у Србији, окупили се око СНС зато што је она постала главни стожер власти у републици, дакле из интереса. Када су они нас избацили из коалиције и увели СПС ја сам још тада рекао када год буду били избори никада више нећу бити са том старнком у коалицији.

ГЗС: Има ли ту личне нетрпељивости између вас и Димитрија Пауновића, били сте добри пријатељи кажу?

Не! Личне нетрпељивости уопште нема, ја и господин Пауновић смо били заједно на отварању Поштанске штедионице, чак смо се и изљубили, лично један другоме ништа лоше не мислимо, једноставно не слажемо се политички.

ГЗС: Пребацујете Пауновићу партијско запошљавање, бројне афере, чини се да је јаз између вас веома дубок...

Јаз, јесте дубок, али су га они направили нашим избацивањем из коалиције пре четири године. И на овим изборима 2016. године, али и пре, ја никада нисам пристајао да будем део тима СНС иако сам имао огромне притиске од мојих бројних пријатеља који су блиски њима. Молили су ме да будем део тог тима, ја никада нисам пристао, они да су умели и онда не би били сада где јесу, говорио сам ја да ћемо ући у коалицију са СНС ако нам дају место председника општине, све остало не долази у обзир. Када бих вам рекао шта су они нама понудили на једном њиховом одбору, то је било срамно.

ГЗС: Хоћете ли Ви као локална самоуправа отворити те афере за које сте оптужили претходну власт?

Све што буде сумњиво спаковаћемо у предмете, послати у полицију, одатле у тужилаштво, а докле ће то стићи ја то стварно не знам. У овом тренутку ја не могу да кажем да су они покрали, уништили, отели било шта зато што могу да ме туже, због тога што износим неистине док се то не докаже судским путем.

Народ од нас очекује да ми истерамо ствари на чистац, зато и јесмо ту и то је свима јасно. Никоме нећемо наудит ко је год добро радио. Ја као представник ГГ немам ништа против ниједног њиховог директора ако је добро радио. Ко није добро радио, ко није радио по закону зна шта га следује.

ГЗС: Плашите ли се да ће се они вратити на власт?

Не! Ја сам потпуно убеђен да се они више никада у Новој Вароши неће вратити на власт, верујте ми. После свега они у Нову Варош немају са ким да се врате јер немају коалициони потенцијал. Када се сад нису вратили никада се више неће вратити, јер у Новој Вароши не постоји ни једна, ни најмања политичка партија која са њима жели да прави коалицију.

ГЗС: Занима нас тај однос са републичком влашћу, ипак то може да буде проблем?

Не плашимо се да ћемо бити кажњени, ја сам представник групе грађана. Не верујем да постоји и једна министар у влади коме нисам дородошао. Ммислим да је сваком министру у држави јако важно ко седи у свакој општини. Грађани желе честите представнике власти, поштене председнике општина у које верују. А зашто би били трн у оку неком министру ако нам верује народ. Ми смо добили огромну подршку грађана на овим изборима, верује нам народ зашто нам не би веровали министри. А исти ти министри ако се буду добро опходили према нама можда могу да очекују да им помогнемо на републичком нивоу. Ми као представници ГГ немамо никакву обавезу према никоме. Од њих зависи како ће проћи на следећим изборима у Новој Вароши.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

intervju radosav rade vasiljević


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.