Чајетина би да оживи аеродром Поникве

Политика (Б.Пејовић) 27. септембар 2016. године Економија Туризам Коментари

Zlatarinfo logo

Услов је да ужичко Јавно предузеће "Аеродром Поникве" постане регионално и да се у подухват обнове те ваздушне луке укључе и друге општине Златиборског округа.

Месецима стоје започете активности на завршној обнови аеродрома Поникве код Ужица. А чинило се почетком године да ће, након брзог завршетка нове аеродромске зграде, ефикасно бити приведени крају и преостали радови – ограђивање, светлосна сигнализација и асфалтирање мањег дела писте – како би овде, осим малих, слетали и већи авиони.

Но, десио се неочекивани застој, упркос обећању премијера Александра Вучића пролетос датом пред Ужичанима да ће до краја августа ове године аеродром Поникве бити отворен за авио-саобраћај.

Да ли је запело око потребних пара или организације, нема јавног одговора. У таквој пат позицији, конкретну помоћ за завршетак аеродрома нуди добростојећа општина Чајетина. Она има и може, њен годишњи буџет је 20 милиона евра (последњих година улаже око 13 милиона евра за гондолу преко Златибора).

Председник ове општине Милан Стаматовић изјављује за наш лист да је та локална самоуправа спремна да се укључи и финансијски помогне око преосталих послова на Пониквама. Услов је да ужичко Јавно предузеће "Аеродром Поникве" постане регионално и да се у подухват обнове те ваздушне луке укључе и друге општине Златиборског округа.    

- Ми смо у више наврата о Пониквама говорили: ако не може држава, ако не може град Ужице, нека пренесу на нас. Ми имамо интереса, програм и план како да реализујемо, а спремни смо за та улагања, као и да преузмемо газдовање над овим предузећем уколико Ужице нема интереса или не може. Већ смо обављали разговоре са хотелијерима и привредницима са нашег подручја који стварно имају интерес да оживи аеродром Поникве. Ту жељу је исказао и Емир Кустурица, помагао је у претходним пословима обнове аеродрома, што је веома значајно – предлаже Стаматовић.

Подсећамо да су о трошковима за преостале послове на аеродрому Поникве током лета изношене противречне информације. Прво је помињан износ од око 600.000 хиљада евра, а онда, кад је град Ужице основао радну групу за завршне радове на Пониквама, ужички градоначелник Тихомир Петковић изјавио је да су потребна знатно већа средства(око три милиона евра), те да је премијера пролетос неко нетачно информисао око преосталих трошкова радова. Петковић је, уз то, најавио и да је држава спремна да уложи два милиона евра за завршетак Поникава.    Можда је управо та петоструко већа процена наједном зауставила послове. Отуда Стаматовићева иницијатива да се покрене заустављено. Он подсећа да је аеродром Поникве у почетку замишљен као регионални, јер су и околне општине имале интереса, али је потом постао само градски, ужички.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

užice milan stamatović aerodrom ponikve emir kusturica aleksandar vucic


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.