Деда Коста сачувао војводинo ордење

novosti.rs (Б. Царановић, Д. Гагричић) 14. септембар 2016. године Традиција Коментари

Zlatarinfo logo

Откривена одличја Петра Бојовића после 56 година. Породици Ракић остављено у аманет да их чува и преда у праве руке.

ОДЛИЧЈА војводе Петра Бојовића, учесника шест ослободилачких ратова Србије, за која се веровало да су изгубљена, коначно ће угледати светлост дана! На изложби 15. септембра, у Председништву Србије, после 71 године од смрти чувеног српског војводе, 26 његових одличја са повељама моћи ће да се виде у оквиру поставке "Војвода Петар Бојовић - знамења, славе, части", чији је покровитељ председник Томислав Николић.

Експонати, који ће од сутра бити изложени, дар су Београђанина Косте Ракића (94), коме је после смрти последњег потомка војводе Бојовића у аманет остављено да их чува и преда у праве руке.

Породица Ракић бринула је о Бојовићима до 1971. године, у стану у Трнској улици 25, када је преминуо последњи потомак војводе Бојовића. По изласку из затвора, последњи војводин син Добросав, 1960. године, завештао је Кости Ракићу драгоцености које су припадале његовом оцу, да их сачува и да пре свега не дозволи да допадну комунистичкој власти. После 56 година, Ракић је проценио да је тренутак да испуни жељу Бојовића и преда знамења у руке власти која ће знати да их цени и неће дозволити да буду покрадена и изгубљена.

До сада се веровало да је део одликовање славног српског војводе са краја 19. и почетка 20. века, хероја Солунског фронта, ослободиоца Београда, изгубљен или да је завршио у приватним антикварницама.

Радивоје Бојовић, кустос Музеја у Чачку, који је пре неколико година организовао најобимнију изложбу о чувеном војводи, тврди да је војвода Петар Бојовић у својој официрској каријери одликован 41 пут.

- Додељено му је 25 српских и југословенских одликовања и 16 одликовања европских држава - податак је из каталога предстојеће изложбе.

- Недостаје шест примерака, а четири су некомплетна - недостају три звезде и један знак на ордену. Не постоје подаци о њиховој употреби у погребном церемонијалу. Неки примерци су били још тада издвојени из целине, међу којима су ордени које су му доделили владари династије Обреновић. Одликовања која је добио у српској војсци потичу из медаљерских радионица у Бечу и Паризу.

Војвода Петар Бојовић рођен је у селу Мишевићи, код Нове Вароши, 16. јула 1858. године. Учествовао је у оба српско-турска рата, у Српско-бугарском рату, Првом и Другом балканском рату и Првом светском рату. Уочи Другог светског рата, априла 1941. године, именован је за врховног инспектора целокупне војне силе Краљевине Југославије. После априлског пораза краљевске војске, вратио се у Београд.

У свом дому, у Трнској 25, дочекао је ослобођење Београда. Умро је потпуно заборављен 19. јануара 1945. године. Сахрањен је без икаквих почасти, а тадашње комунистичке власти спречиле су окупљене грађане који су желели да испрате најмлађег војводу Српске војске.

Изложба ће се после десет дана из Председништва преселити у Дом Војске, где ће поставка бити обогаћена и експонатима из Музеја у Чачку и са 30 паноа са подацима о животу и делу војводе.

УНИФОРМА

Најобимнију изложбу "Живот и дело Војводе Бојовића" припремио је пре неклико година кустос Музеја у Чачку Радивоје Бојовић. Прикупио је експонате и грађу из десетак музеја и установа, као и од приватних власника. У овом музеју чува се и редак експонат - униформа војводе Бојовића. Једина сачувана од четворице славних српских војсковођа.

ЧЕТИРИ ВОЈВОДЕ

КОЛЕКЦИЈА ратног знамења српске војске, четворице српских војвода, знатно је обогаћена поклоном Косте Ракића. Од декорација Радомира Путника сачувани су само ордени, које је понео приликом одласка из Србије. Из заоставштине војводе Степе Степановића, дароване Војном музеју 1937. године, после Другог светског рата остала су само два ордена и повеље. Ову празнину у збиркама које се односе на Први светски рат попунила су одликовања војводе Живојина Мишића, а војводски мундири Петра Бојовића до сада су излагани без декорација.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vojvoda petar bojović ordenje


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.