Чајетина издвојила 200 милиона за локалне путеве

Зтатибор прес 23. август 2016. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo Чајетина (фото: zlatiborvesti.com)

Буџетом општине Чајетина за ову годину, предвиђена су велика средства за комплетну инфраструктуру, пре свега за путну, у коју ће бити уложено преко 200 милиона динара.

По плану и програму, који је већ, по речима Арсена Ђурића, заменика председника општине Чајетина, реализован преко 50 посто, у овој години требало би да буде асфалтирано више од 60 километара локалних путева.

Пре неколико дана завршен је и нови тендер за крпљење и пресвлачење улица, а наредних дана очекује се расписивање још једног великог тендера за изградњу нових путева по сеоским месним заједницама и улица у Чајетини и на Златибору. Интезивно се ради на реализацији раније расписаних тендера, док ће током јесени бити расписани и нови.

"Очекујем да у овој години највећи део инвестиција буде и завршен, а у 2017. биће планиране нове инвестиције на изградњи путне инфраструктуре, а обзиром на досадашња улагања у претходних десетак година, следеће године на територији општине Чајетина неће постојати засеок без асфалтираног пута. Значајна средства улажу се и у изградњу водоводне мреже, реконструкцију нисконапонских мрежа и изградњу јавне расвете", каже Арсен Ђурић, заменик председника општине Чајетина.

Већ је извршена замена старих новим лед светиљкама на јавној расвети на Златибору, а у наредне три године, план је да комплетна расвета на целој територији општине Чајетина буде замењена лед сијалицама, чиме ће се постићи велика уштеда електричне енергије. Поред већ поменутих радова, за ову годину планирано је и уређење тржног центра на Златибору, и то у две фазе.

"Комплетан пројекат подразумева потпуну замену подлоге, односно поплочавање тржног центра, од Трга до хотела "Дунав", и од Трга до тениских терена, где ће се направити пешачке зоне које ће бити поплочане, дуж којих ће се налазити проширења намењена за привремене локације и објекте, који су сада непримерено постављени на разним деловима Златибора. Конкретно, у тој улици налазиће се око 50 објеката, а она ће бити и трговачка и пешачка улица, што ће свакако изгледати много лепше него до сада", нагласио је Арсен Ђурић.

Наставља се и са општим уређењем Златибора, како центра, тако и његовог окружења, и то према стази ка Споменику. Биће постављене клупе, корпе, урбани мобилијар, клацкалице, љуљашке и теретане на отвореном. Због све већег броја гостију који долазе на ову планину, из општине Чајетина поручују да ће и улагања бити већа, како би гостима боравак на Златибору био што квалитетнији и садржајнији.

Ђурић тврди да је општина Чајетина урадила највише асфалтних путева од свих општина у Србији, а и да је највише средстава издвојила за комплетну инфраструктуру. Све ово допринело је да се велики број људи задржи у сеоским месним заједницама, а многи су се и вратили у своја села.

Популарна политика чајетинске општине, када је у питању пољопривреда, наишла је на добар одзив код мештана, тврди Ђућић. Наиме, општина Чајетина даје бесповратна средства у износу од 30% на све активности везане за пољопривреду, било да је реч о набавци пољопривредне механизације, противградних мрежа, садница воћа, стоке, вештачке оплодње и осигурања. Само ове године, исплаћено је више од 60 милиона динара за поменуте субвенције.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

čajetina putevi


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.