Писма читалаца: Спомен-плоче чаме у гаражи

Милисав Бјелић 13. август 2016. године Писма читалаца Коментари

Zlatarinfo logo Мермерна обележја у тами - Милисав Бјелић и Радосав Друловић, председници општинског и градског одбора 

Власт у Новој Вароши не хаје што су обележја борцима НОР и жртвама фашистичког терора без локације, после рушења Соколског дома.

Већ четири мандата локална самоуправа у Новој Вароши се оглушује о захтеве СУБНОР-а да две спомен-плоче - борцима народноослободилачког рата и жртвама фашистичког терора са подручја Месне заједнице Нова Варош угледају светлост дана, пошто су силом прилика са зида Соколског дома склоњене у гаражу.

Ова два мермерна обележја са именима 93 борца који су животе дали за слободу и 60 жртава Другог светског рата, подигнута су поратних годинама прошлог века у знак сећања на пале, као и тридесетак других обележја широм нововарошке општине. Спомен-плоче су откривене 3. септембра 1951. године, поводом 10-годишњице првог ослобођења града од усташких окупационих снага.

Некадашњи Соколски дом у Новој Вароши Некадашњи Соколски дом у Новој Вароши

Када је некадашњи Соколски дом у главној, Карађорђевој улици, а касније Дом културе, почео да се урушава, одлуком Општинског одбора СУБНОР-а спомен-плоче су, да би се спасиле од оштећења и пропадања, скинуте и склоњене у гаражу у близини станице полиције. Сва настојања да власт и урбанисти нађу нову локацију и обележја се поставе како доликује остала су бз одјека?! Нико се од четири гарниутуре власти није оглашавао на апеле СУБНОР-а, нити позвао на разговоре...?!

Да би се на цивилизацијски начин решило ово питање, СУБНОР је предложио да се спомен-плоче поставе поред каменог споменика на партизанској спомен-костурници, недалеко од цркве. Урађен је пројекат за радове који коштају 300.000 динара и пре годину и по дана достављен челницима општине и Дирекцији за изградњу. Ни на овај покушај – нема одговора?!

Слично се догађало са бистама тројице народних хероја и једног патриоте, пре 15 година, када су испред зграде СО склоњене у подрум, а касније постављене поред зграде Завичајног музеја.

Шта још рећи на овакве нељудске и нехумане поступке, на немар власти? Да ли ово имо игде још, сем у Новој Вароши?

Милисав Бјелић
Нова Варош, 12. августа 2016. године
Ул Николе Тесле 5, Нова Варош
телефон 033/61-021 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

milisav bjelić subnor spomenici


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.